Svirati složno

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 12:3-8

3 Po milosti koja mi je dana kažem svakome koji je među vama neka ne misli o sebi više nego što valja misliti, nego neka misli o sebi čedno, svatko po onoj mjeri vjere koju mu je Bog udijelio. 4 Jer kao što u jednom tijelu imamo mnoge udove, a svi udovi nemaju istu ulogu, 5 tako smo mi mnogi jedno tijelo u Kristu, a pojedini udovi jedan drugome. 6 A imamo različite darove po milosti koja nam je dana: ako je proroštvo, neka bude po mjeri vjere; 7 ako li je služenje, neka služi; ako je učitelj, neka uči; 8 ako tješi, neka ohrabruje; onaj koji daje, neka daje pošteno; onaj koji predvodi, neka to čini revno; onaj koji čini milosrđe, neka to čini radosno!

Tako smo mi mnogi jedno tijelo u Kristu, a pojedini udovi jedan drugome. A imamo različite darove po milosti koja nam je dana.

Rimljanima 12:5,6

TIJEKOM nastupa školskog orkestra naše unuke, bio sam zadivljen kako dobro ta skupina dvanaestogodišnjaka svira zajedno. Da je svatko od njih želio svirati solo, ne bi postigao to što su postigli zajedno. Gudači, puhači i udaraljke imali su zasebne dionice, a rezultat je bila milozvučna glazba!

Isusovim sljedbenicima u Rimu Pavao je napisao: »Tako smo mi, mnogi, jedno tijelo u Kristu, a s obzirom na pojedince, udovi jedan drugome. Imamo različite darove već prema danoj nam milosti« (r. r. 5,6, K. S.). Od darova Pavao je spomenuo proroštvo, služenje, podučavanje, tješenje, davanje, predvođenje i milosrđe (r. r. 7,8). Svaki se dar mora koristiti dragovoljno i na dobrobit sviju (1 Korinćanima 12:7).

Riječ složan znači »biti suglasan sa zamisli ili planom; zajednički djelovati; biti u suglasju ili skladu. To je Gospodnji plan za nas, Njegovu djecu po vjeri u Isusa Krista. »Bratskom ljubavlju ljubite jedan drugoga; poštovanjem jedan drugoga pretječite« (Rimljnanima 12:10). Cilj je suradnja, ne nadmetanje.

U neku ruku svi mi ‘nastupamo’ pred svijetom koji nas gleda i sluša. Nema solista u Božjem orkestru, ali svaki instrument je bitan. No najbolje je kada sviramo zajedno.

– David McCasland

U Božjem orkestru nema solista.