Upijajte Božju riječ

Pročitajte: Ponovljeni zakon 6:1-9

1 To su zapovijedi, zakoni i naredbe koje Gospodin, Bog vaš, zapovjedi da vas učim. Po njima trebate živjeti u zemlji u koju idete, da je uzmete u posjed. 2 Boj se Gospodina, Boga svojega, i drži njegove zakone i zapovijedi, koje ti dajem, ti i tvoje dijete, i tvoja unučad, sve dane života, da živiš dugo! 3 Poslušaj ih, dakle, Izraele, i savjesno ih ispunjavaj, da ti bude dobro i da se veoma umnožiš! Jer Gospodin, Bog vaših otaca, obećao ti je zemlju u kojoj teče mlijeko i med.
4 Čuj, Izraele! Gospodin je Bog naš, jedini Gospodin! 5 Ljubi Gospodina, Boga svojega, svim srcem, svom dušom i svom snagom svojom! 6 Ove zapovijedi, što ti ih dajem danas, neka ti budu upisane u srcu! 7 Napominji ih svojoj djeci! Govori o njima ili kad boraviš kod kuće ili kad si na putu, ili kad liježeš ili kad ustaješ! 8 Priveži ih sebi kao znak na svoju ruku! Nosi ih kao spomen na čelu 9 i napiši ih na dovratnike svoje kuće i na svoja vrata!

Ove zapovijedi, što ti ih dajem danas, neka ti budu upisane u srcu! Napominji ih svojoj djeci!

Ponovljeni zak. 6:6,7

KADA je naš sin Xavier tek učio govoriti, otišli smo posjetiti veliki akvarij u Monterey Bayju. Čim smo ušli prstom sam pokazala veliku skulpturu obješenu o strop. »Pogledaj, grbavi kit.« Xavierove su se oči raširile. »Ogroman je«, rekao je. Moj suprug me pogledao i pitao: »Kako on zna tu riječ?«

»Vjerojatno ju je čuo od nas.« Slegnula sam ramenima, iznenađena da je naš mališan znao riječ koju ga nismo učili.

U 6. poglavlju Ponovljenog zakona Bog potiče svoj narod da ustrajno podučava mlađi naraštaj da se trude učiti i budu poslušni Pismu. Budu li znali više o Bogu, oni i njihova djeca iskazivat će Mu strahopoštovanje i uživat ​​će u blagodatima koje proizlaze iz toga što Ga osobno poznaju, vole i slijede (r. r. 2-5).

Ako namjerno punimo svoje srce i svoje misli Pismom, bit ćemo pripremljeniji svjedočiti o Božjoj ljubavi i istini svojoj djeci u svakoj prigodi (r. 7). Svojim primjerom možemo opremiti i ohrabriti mlade ljude da prepoznaju i poštuju autoritet i važnost Božje nepromjenjive istine (r. r. 8,9).

I dok Božja riječ prirodno teče iz našega srca i izlazi kroz naša usta, možemo ostaviti snažno naslijeđe vjere koja će se prenositi s naraštaja na naraštaj (4:9).

– Xochitl Dixon

Riječi koje usvajamo određuju što govorimo, kako živimo i što prenosimo onima oko sebe.