Molitva pet prstiju

Pročitajte: Jakovljeva poslanica 5:13-18

13 Trpi li tko među vama? Neka moli! Je li tko radostan? Neka pjeva hvalospjeve! 14 Boluje li tko među vama? Neka dozove starješine Crkve, i neka mole nad njim mažući ga uljem u Gospodnje ime! 15 I molitva vjere spasit će bolesnika, i podignut će ga Gospodin; i ako je učinio grijehe, oprostit će mu se. 16 Ispovijedajte dakle jedni drugima grijehe, i molite jedni za druge da ozdravite, jer mnogo može ustrajna molitva pravednika.
17 Ilija je bio čovjek podvrgnut patnji kao i mi, i vruće je molio da ne bude kiše, i ne bi kiše na zemlji tri godine i šest mjeseci. 18 I opet se pomolio, i nebo dade kišu i zemlja dade svoj rod.

Molite jedni za druge.

Jakovljeva 5:16

MOLITVA je razgovor s Bogom, a ne formula. Ipak, ponekad se služimo nekom metodom kako bismo osvježili svoju molitvu. Možemo moliti psalme ili druge dijelove Pisma (primjerice Očenaš ili 23. psalam), ili kao predložak primijeniti metodu OPZP (obožavanje, priznavanje, zahvaljivanje i prošnja). Nedavno sam naišla na molitvu u kojoj se kao pomagalom koristimo svojim prstima.

• Kada sklopite ruke, palac je najbliže vama. Zato molitvu započnite moleći za svoje najbliže (Filipljanima 1:3-5).

• Sljedeći prst je kažiprst. Molite za one koji podučavaju – biblijske učitelje i propovjednike, i one koji podučavaju djecu (1 Solunjanima 5:25).

• Sljedeći prst je najviši. To vas podsjeća da se molite za one koji su na vlasti – državnike i lokalne čelnike i one koji su vam nadređeni na poslu (1 Timoteju 2:1,2).

• Četvrti prst, prstenjak, obično je najslabiji. Molite se za one koji su obespravljeni ili koji pate (Jakovljeva 5:13-16).

• Zadnji je vaš mali prst. To vas podsjeća na vašu neznatnost u odnosu na Božju veličinu. Molite Ga da podmiri vaše potrebe (Filipljanima 4:6,19).

Nije važno koju metodu primijenili, samo razgovarajte sa svojim Ocem. On želi čuti ono što vam je na srcu.

– Anne Cetas

U molitvi nisu važne naše riječi; važno je stanje našega srca.