Vjera na djelu

Pročitajte: Jakovljeva poslanica 2:14-26

14 Što koristi, braćo moja, ako tko kaže da ima vjeru, a djelâ nema? Zar ga može vjera spasiti? 15 Ako su brat ili sestra goli i nemaju svagdanje hrane, 16 i rekne im koji od vas: »Idite u miru, grijte se i nasitite se«, a ne dadu što im je potrebno za tijelo, što koristi? 17 Tako i vjera: ako nema djela, mrtva je u samoj sebi. 18 Ali reći će tko: Ti imaš vjeru, a ja imam djela. Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću tebi pokazati vjeru iz svojih djela. 19 Ti vjeruješ da je jedan Bog. Dobro činiš. I đavli vjeruju pa dršću. 20 Hoćeš li znati, o ludi čovječe, da je vjera bez djela mrtva? 21 Abraham, naš otac, ne opravda li se djelima kad prinese svoga sina Izaka na žrtvenik? 22 Vidiš li da je vjera surađivala s njegovim djelima i da se je djelima usavršila? 23 I ispuni se Pismo koje govori: »Abraham povjerova Bogu, i uračuna mu se u pravdu.« I bi nazvan »prijatelj Božji«. 24 Vidite da se djelima opravdava čovjek, a ne samom vjerom. 25 Jednako i Rahaba, bludnica, ne opravda li se djelima kad primi glasnike i izvede ih drugim putem? 26 Doista, kao što je tijelo bez duha mrtvo, tako je i vjera bez djelâ mrtva.

Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću tebi pokazati vjeru iz svojih djela.

Jakovljeva 2:18

DOK se moja prijateljica automobilom vozila u trgovinu mješovitom robom, opazila je ženu kako hoda uz rub ceste i bila je ponukana da se okrene i ponudi joj prijevoz. Učinila je to i ostala zaprepaštena kada je čula da žena nije imala novca za autobusnu kartu pa se po vrućem i vlažnom vremenu uputila kući pješice. No ne samo da je išla pješice kući nego je i prošle noći hodala nekoliko sati kako bi došla na posao do 4 sata ujutro.

Time što joj je ponudila prijevoz, moja je prijateljica primijenila i osuvremenila Jakovljev naputak kršćanima da žive svoju vjeru, da ju pokažu i potvrde svojim djelima: »Tako i vjera: ako nema djela, mrtva je u samoj sebi« (r. 17). Bilo mu je neizmjerno važno da se crkva brine za udovice i siročad (1:27), a želio je i da njihova vjera ne bude samo prazna riječ, već da ju žive i da ju pokazuju djelima ljubavi.

Spašeni smo vjerom, a ne djelima, ali mi živimo svoju vjeru tako što volimo druge i brinemo se o njihovim potrebama. Možemo, poput moje prijateljice koja je ponudila ženi prijevoz kući, držati oči otvorene kako bismo vidjeli sve one koji možda trebaju našu pomoć dok zajedno putujemo kroz život.

– Amy Boucher Pye

Vjera bez djela je mrtva.