Procvjetajmo!

Pročitajte: Evanđelje po Luki 13:1-9

1 U ono vrijeme dođoše neki k Isusu i pripovjediše mu za Galilejce čiju je krv Pilat bio prolio, upravo dok su žrtvovali. 2 On im reče: »Mislite li da su ti Galilejci bili veći grješnici od drugih Galilejaca, zato što tako stradaše? 3 Kažem vam: nisu! Ali ako se ne obratite, svi ćete tako izginuti. 4 Ili mislite li da su ona osamnaestorica na koje pade kula u Siloamu i pobi ih bili više krivi od svih ostalih stanovnika Jeruzalema? 5 Kažem vam: nisu! Ali ako se ne obratite, svi ćete tako izginuti.«
6 Onda im kaza ovu prispodobu: »Netko je zasadio smokvu u svom vinogradu. Taj dođe i potraži roda na njoj, ali ga ne nađe. 7 Tada reče vinogradaru: Evo, već tri godine dolazim i tražim roda na ovoj smokvi, ali ga ne nalazim. Posijeci je! Čemu da još iscrpljuje tlo? 8 On mu odvrati: Gospodaru, pusti je da još stoji ovu godinu! Okopat ću oko nje i pognojiti je. 9 Možda onda ubuduće urodi. Inače možeš je dati posjeći.«

On mu odvrati: »Gospodaru, pusti je da još stoji ovu godinu! Okopat ću oko nje i pognojiti je.«

Luka 13:8

PROŠLOG sam proljeća odlučio iskopati ružin grm pokraj stražnjih vrata naše kuće. U tri godine koliko živimo ovdje, gotovo da nije cvao, a njegove su se ružne grane razgranale na sve strane. Ali imao sam puno posla i moji su vrtlarski planovi odgođeni. I bolje da je bilo tako – jer samo nekoliko tjedana poslije ružin se grm rascvjetao kao nikada dosad. Stotine velikih bijelih cvjetova, opojnog mirisa visjelo je oko stražnjih vrata i obasulo tlo prekrasnim laticama.

Povratak u život moga ružinoga grma podsjetio me je na Isusovu prispodobu o smokvi u Evanđelju po Luki 13:6-9. U Izraelu je bilo uobičajeno da se smokvi da tri godine da počne donositi rod. Ako ne, posjekli bi ju i zemlju iskoristili za nešto drugo. U Isusovoj je priči vinogradar zamolio gospodara da smokvi da još jednu, četvrtu godinu. Imamo li u vidu tekst koji prethodi, poruka je jasna. Izraelci nisu živjeli kako treba, i Bog ih je s pravom mogao osuditi. No On je strpljiv i dao im je dodatno vrijeme da Mu se vrate, kako bi im oprostio i dopustio da ‘procvjetaju’.

Bog to želi i za nas danas. Dao nam je dodatno vrijeme. Bilo da još tražimo put do Njega bilo da se molimo za obraćenje obitelji i prijatelja, dobra je vijest da je Bog strpljiv.

– Sheridan Voysey

Bog je svijetu dao dodatno vrijeme da odgovori na Njegovu ponudu oproštenja.