Kako se zove vaš otac?

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 8:39-47

39 Odvratiše mu: »Otac je naš Abraham.« Isus im reče: »Ako ste Abrahamova djeca, onda činite i Abrahamova djela! 40 Ali vi sad gledate da ubijete mene, čovjeka, koji sam vam govorio istinu što sam je čuo od Boga. Tako Abraham nije činio. 41 Vi činite djela svojega oca.« Tada mu rekoše: »Mi nismo rođeni iz preljuba; imamo jednoga oca, Boga.« 42 Isus im odvrati: »Kad bi Bog bio vaš otac, vi biste ljubili mene; jer ja od Boga izađoh i dođoh. Ne dođoh sam od sebe, nego me on posla. 43 Zašto ne razumijete moga govora? Jer ne možete moje riječi slušati. 44 Vi imate đavla za oca i hoćete da činite po željama svojega oca. On je bio ubojica ljudi od početka. On nije bio utvrđen u istini, jer nema istine u njemu. Kad govori laž, svoje govori. Jer je lažac i otac laži. 45 Zato što ja istinu govorim, ne vjerujete mi. 46 Tko će me od vas prekoriti za kakav grijeh? Ako govorim istinu, zašto mi ne vjerujete? 47 Tko je od Boga, Božje riječi sluša. Zato vi ne slušate, jer niste od Boga.«

A svima koji ga primiše dade moć da budu djeca Božja. Onima koji vjeruju u ime Njegovo.

Ivan 1:12

KADA sam kupovala mobitel na Srednjem Istoku, pitali su me uobičajene stvari: ime, narodnost, adresu. No kada je službenik popunjavao obrazac, pitao me je: »Kako se zove vaš otac?« Pitanje me je iznenadilo i nije mi bilo jasno zašto je to važno. Znati ime moga oca u mojoj kulturi ne znači ništa, ali ovdje je bilo nužno kako bi se ustanovilo tko sam. U nekim je kulturama podrijetlo važno.

Izraelci su također vjerovali u važnost podrijetla. Bili su ponosni na praoca Abrahama; mislili su da ih pripadnost Abrahamovoj lozi čini Božjom djecom. Smatrali su da ih njihovo podrijetlo povezuje s njihovom duhovnom obitelji.

Kada je mnogo stoljeća nakon toga Isus razgovarao sa Židovima, rekao je da to nije točno. Mogli su reći da je Abraham njihov zemaljski predak, ali ako ne vole Njega – Onoga kojega je Otac poslao – nisu dio Božje obitelji.

Jednako vrijedi i danas. Mi ne biramo svoju ovozemaljsku obitelj, ali možemo odlučiti kojoj duhovnoj obitelji želimo pripadati. Ako vjerujemo u Isusovo ime, Bog nam daje pravo da budemo Njegova djeca (r. 12).

Tko je vaš duhovni Otac? Jeste li se odlučili slijediti Isusa? Neka ovo bude dan kada ćete se pouzdati u Njega za oproštenje grijeha i postati dio Božje obitelji.

– Keila Ochoa

Bog je naš vječni Otac.