Kontrola gnjeva

Pročitajte: Poslanica Efežanima 4:15,26-32

15 Držimo se istine u ljubavi i u svemu rastimo u onome koji je glava, Krist.

26 Ljutite se, ali ne griješite. Sunce neka ne zađe nad vašom srdžbom! 27 Niti dajte mjesta đavlu! 28 Tko je krao, više neka ne krade, nego neka se radije trudi radeći svojim rukama da ima što davati potrebnome! 29 Nikakva pogubna riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, na izgradnju, prema potrebi, da pospješuje milost onima koji slušaju! 30 Nemojte žalostiti Duha Svetoga Božjega kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja. 31 Svaka gorčina, i gnjev i ljutina, i vika i vrijeđanje neka nestanu među vama sa svakom vrstom pakosti! 32 Budite jedni prema drugima plemeniti, milosrdni, praštajući jedni drugima kao što je i Bog u Kristu oprostio vama!

Ljutite se, ali ne griješite. Sunce neka ne zađe nad vašom srdžbom!

Efežanima 4:26

TIJEKOM zajedničke večere prijateljica mi je rekla da joj se jedan član njezine obitelji popeo navrh glave. No dugo vremena nije bila spremna suočiti ga s njegovom lošom navikom da ju ignorira ili joj se ruga. Kad je napokon pokušala razgovarati s njime o tome, izrekao je nekoliko sarkastičnih primjedaba. Izgubila je živce i svašta mu izgovorila. Svatko je ostao pri svome i jaz u obitelji se povećao.

Sasvim ju razumijem jer i ja problem srdžbe rješavam na jednak način. I ja se teško suprotstavljam drugim ljudima. Ako prijatelj ili član obitelji kaže nešto ružno, obično potiskujem svoje osjećaje tako dugo dok ta osoba ili netko drugi ponovo ne dođe i kaže ili učini nešto loše. Nakon nekog vremena jednostavno planem.

Možda je zbog toga apostol Pavao u Poslanici Efežanima napisao: »Ako se ljutite, ne griješite! Neka sunce ne zađe nad vašom srdžbom!« (r. 26, K. S.) Umjesto da se uzrujavamo zbog učinjene nepravde, što je plodno tlo za ogorčenost, možemo zamoliti Boga da nam pomogne reći istinu u ljubavi (r. 15).

Imate li problema s nekim? Umjesto da to držite u sebi, dođite s time Bogu. On može ugasiti vatru srdžbe snagom svoga opraštanja i ljubavi.

– Linda Washington

Ugasite oganj srdžbe prije nego izmakne kontroli.