Od praznog do punog

Pročitajte: Druga knjiga o Kraljevima 4:1-7

1 Jedna od žena proročkih učenika zamoli Elizeja: »Moj je muž, tvoj sluga, umro. Znaš da je tvoj sluga bio štovatelj Gospodina. Sad dolazi vjerovnik i uzet će mi sebi oba moja sina za robove.« 2 Elizej je upita: »Što da ti učinim? Reci mi što imaš u kući!« Ona odvrati: »Sluškinja tvoja nema ništa u kući do posudicu ulja.« 3 Tad joj on zapovjedi: »Idi, zatraži od svih svojih susjeda prazne posude, ali ne premalo! 4 Onda odi kući, zaključaj vrata za sobom i za svoja oba sina i ulijevaj u sve te posude! Kad je jedna puna, stavi je na stranu!« 5 I ona ode od njega, zaključa vrata za sobom i za svojim sinovima; oni su joj dodavali posude, a ona je ulijevala. 6 Kad su posude bile pune, reče ona svomu sinu: »Daj mi još jednu posudu!« On joj odgovori: »Nema više nijedne!« Tada prestade teći ulje. 7 Ona ode i kaza čovjeku Božjemu. On reče: »Idi, prodaj ulje i plati svojim vjerovnicima! Od onoga što preostane, možeš živjeti sa svojim sinovima.«

Kad su posude bile pune… Tada prestade teći ulje.

2 Kraljevima 4:6

U jednoj sam dječjoj knjizi pročitala priču o siromašnom seljaku koji je skinuo šešir da pozdravi kralja koji je prolazio u kočiji. No istog se časa na njegovoj glavi pojavio novi šešir. Kralj je to smatrao drskim i kaznio ga. Cijelim putem do stratišta Bartholomew je skidao šešir za šeširom, od kojih je svaki idući bio ljepši i skupocjeniji. Ukrašen draguljima i skupocjenim perjem, petstoti se šešir toliko svidio kralju Derwinu da je poštedio Bartholomewa i kupio šešir za 500 zlatnika. Konačno je Bartholomewova glava bila otkrivena; bio je slobodan i s dovoljno novca da prehrani svoju obitelj.

Udovica jednoga od njegovih učenika došla je proroku Elizeju jer se je bojala da će joj djecu prodati u roblje ako ne vrati novac koji je dugovala (r. 1). Nije imala ništa osim jedne posude ulja. Bog je umnožio to ulje. Napunio je sve posude koje je posudila. Dio je ulja prodala i podmirila dugove, no još joj je preostalo dovoljno za život (r. 7).

Bog se pobrinuo za udovicu na sličan način na koji se pobrinuo za moje spasenje. Ja sam bankrotirala zbog grijeha, ali Isus je platio moj dug – i uz to mi nudi i vječni život! Bez Isusa svi smo mi kao taj siromašni seljak. Nemamo čime platiti svome Kralju to što smo mu skrivili. No Bog se pobrinuo za našu otkupninu i jamči da će oni koji vjeruju u Njega zauvijek imati izobilan život.

– Kirsten Holmberg

Isusova žrtva pokriva naš duhovni dug.