Odjeća primjerena klimi

Pročitajte: Poslanica Kološanima 3:8-17

8 A sad se oslobodite svega toga: van iz vaših usta srdžba, ljutnja, zloća, uvreda i sramotne riječi! 9 Ne lažite jedni drugima! Svucite staroga čovjeka s njegovim djelima, 10 i obucite novoga koji se obnavlja za spoznaju po slici onoga koji ga je stvorio. 11 Više nema Grka ni Židova, obrezanja ni neobrezanja, barbara ni Skita, roba ni slobodnjaka, nego sve i u svima Krist.
12 Obucite se dakle kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost. 13 Podnosite jedni druge i praštajte jedan drugome, ako netko ima tužbu protiv koga. Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi. 14 A povrh svega toga imajte ljubav koja je veza savršenstva! 15 Neka Kristov mir vlada u vašim srcima, na koji ste i pozvani u jednome tijelu. Budite zahvalni! 16 Kristova riječ neka prebiva u vama obilato. U svakoj mudrosti poučavajte i urazumljujte jedni druge psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama. Zahvalno pjevajte u svojim srcima Bogu. 17 Što god činite riječju ili djelom, sve činite u ime Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po njemu.

A povrh svega toga imajte ljubav koja je veza savršenstva!

Kološanima 3:14

KADA sam skidao etiketu s cijenom sa zimske odjeće koju sam kupio, nasmijao sam se onomu što je pisalo na poleđini: »UPOZORENJE: Zbog ovoga inovativnog proizvoda poželjet ćete izići van i tamo ostati.« Kada smo primjereno odjeveni, možemo preživjeti, pa čak i uživati u teškim i promjenjivim vremenskim uvjetima.

Isto načelo vrijedi i u našem duhovnom životu. Kao Isusovim sljedbenicima, našu je svevremensku duhovnu odjeću propisao naš Gospodin u svojoj Riječi, Bibliji: »Obucite se dakle kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost… praštajte jedan drugome… kao što je Gospodin vama oprostio« (r. r. 12,13).

Ta nam odjeća koju Bog daje – poput ljubaznosti, poniznosti i dobrote – omogućuje da na neprijateljstvo i kritiku odgovorimo strpljivošću, praštanjem i ljubavlju. Daje nam izdržljivost u olujama života. Kada smo suočeni s ‘nepovoljnim vremenskim uvjetima’ kod kuće, u školi ili na poslu, ‘odjeća’ koju nam je Bog rekao da nosimo štiti nas i pomaže nam da i u tim okolnostima djelujemo pozitivno. »A povrh svega toga zaodjenite se u ljubav, koja je veza savršene skladnosti« (r. 14, K. S.). Odijevanje prema Božjim uputama ne mijenja vremenske uvjete – ono nas samo priprema za njih.

– David McCasland

Ljubaznost je ulje koje smanjuje trenje života.