Svježa vjera

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 20:24-29

24 A Toma, jedan od dvanaestorice, nije bio s njima kad je došao Isus. 25 I kazaše mu drugi učenici: »Vidjeli smo Gospodina.« A on im reče: »Dok ne vidim na njegovim rukama ranu od čavala, i ne stavim svojega prsta u ranu od čavala, i ne stavim svoje ruke u njegov bok, ne ću vjerovati.« 26 I poslije osam dana bili su opet njegovi učenici unutra, i Toma s njima. Dođe Isus, dok su bila vrata zatvorena, i stade u sredinu, i reče: »Mir vam!« 27 Potom reče Tomi: »Stavi svoj prst ovamo, i vidi moje ruke, i pruži svoju ruku i stavi je u moj bok, i ne budi nevjeran nego vjeran!« 28 Tada mu reče: »Gospodin moj i Bog moj!« 29 Reče mu Isus: »Zato jer si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a povjerovaše!«

Čvrsto držimo nadu, jer je vjeran Onaj koji je obećao.

Hebrejima 10:23

KADA je naš sin imao problem s ovisnosti o heroinu, da ste mi rekli da će Bog jednoga dana upotrijebiti naše iskustvo kako bi ohrabrio druge obitelji koje vode tu bitku, teško bih u to povjerovao. No Bog ima načina kako teške okolnosti iskoristiti za nešto dobro. Često to nije lako vidjeti u vrijeme kada prolazimo kroz to razdoblje.

Ni apostol Toma nije očekivao da će Bog okrenuti na dobro najveću kušnju njegove vjere – Isusovo raspeće. Toma nije bio s učenicima kada im se Isus prvi put ukazao nakon uskrsnuća. Shrvan žalošću, kategorički je izjavio: »Dok ne vidim na Njegovim rukama ranu od čavala, i ne stavim svojega prsta u ranu od čavala… ne ću vjerovati« (Ivan 20:25). No sljedećeg se puta Isus ukazao kada su svi učenici bili na okupu i iz praha Tomine sumnje Božji je Duh potaknuo upečatljivu izjavu vjere. Kada je Toma uzviknuo: »Gospodin moj i Bog moj!« (r. 28), shvatio je da Isus zapravo Bog u tijelu i da stoji pred njim. Bilo je to snažno priznanje vjere koje će ohrabrivati i nadahnjivati vjernike tijekom stoljeća koja su uslijedila.

Naš Bog može potaknuti svježu vjeru u našem srcu i onda kada to najmanje očekujemo. Uvijek možemo računati na Njegovu vjernost. Za njega ništa nije preteško!

– James Banks

Bog može naše sumnje promijeniti u snažne izjave vjere.