Novo: iznutra i izvana

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 3:1-8,13-16

1 Među farizejima bio je i židovski vijećnik po imenu Nikodem. Bio je jedan od židovskih prvaka. 2 On dođe noću k njemu i reče mu: »Rabi, znamo da si ti učitelj koji je došao od Boga; jer nitko ne može činiti čudesa što ih ti činiš, osim ako nije Bog s njim.« 3 Isus mu odvrati: »Zaista, zaista kažem ti: Ako se tko ne rodi ponovno, ne može vidjeti Božjega kraljevstva.« 4 Nikodem ga upita: »Kako se može čovjek roditi ponovno, kad je već star? Može li po drugi put ući u utrobu svoje majke i opet se roditi?« 5 Isus odgovori: »Zaista, zaista kažem ti: Ako se tko ne preporodi vodom i Duhom, ne može ući u Božje kraljevstvo. 6 Što je rođeno od tijela, tijelo je; a što je rođeno od Duha, duh je. 7 Ne čudi se što ti rekoh: Morate se preporoditi. 8 Vjetar puše gdje hoće; čuješ njegov šum, ali ne znaš odakle dolazi ni kamo ide. Tako je kod svakoga koji je rođen od Duha.«
13 Nitko nije uzašao na nebo osim onoga koji siđe s neba: Sin čovječji. 14 Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji tako treba biti podignut i Sin Čovječji, 15 da svaki koji vjeruje u njega ima vječni život. 16 Jer je Bog tako ljubio svijet da je predao svojega jedinorođenog Sina da svaki koji vjeruje u njega ne propadne, nego da ima vječni život.

Ako se tko ne rodi ponovno, ne može vidjeti Božjega kraljevstva.

Ivan 3:3

PRIJE nekoliko godina jedan je izdavač učinio veliku pogrešku. Knjiga je bila na tržištu već dugi niz godina i došlo je vrijeme za novo izdanje. Pisac je preradio knjigu da bi ju osuvremenio. No, kada je objavljeno novo izdanje, nastao je problem. Izdavač je opremio knjigu lijepim novim koricama, ali unutra je bilo otisnuto staro izdanje. Izvana je bila svježa i nova, a iznutra stara i zastarjela. Taj ‘pretisak’ nije uopće bio nov.

Ponekad se to događa i s ljudima. Shvate da trebaju promijeniti nešto u životu. Stvari ne idu u dobrom smjeru. I onda promijene vanjštinu, a da nisu učinili nužne promjene u svome srcu. Mogu promijeniti ponašanje, ali ne shvaćaju da nas jedino Bog može promijeniti iznutra.

U 3. poglavlju Evanđelja po Ivanu Nikodem je osjetio da Isus nudi nešto sasvim drugo zato što je »došao od Boga« (r. 2). Iz onoga što mu je Isus rekao Nikodem je shvatio da mu On nudi ništa manje nego ponovno rođenje (r. 4) Morao se preporoditi, ponovo roditi (r. 7).

Ta promjena dolazi samo po vjeri u Isusa Krista. Nakon toga »staro je prošlo i, gle, novo je nastalo« (2 Korinćanima 5:17). Trebate promjenu? Pouzdajte se u Isusa. On je taj koji mijenja vaše srce i čini sve novo.

– Dave Branon

Jedino nas Bog može učiniti novima.