Prerušeni Isus

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 25:31-40

31 Kad dođe Sin Čovječji u svojoj slavi i svi anđeli s njime, sjest će na prijestolje svoje slave. 32 Svi će se narodi pred njim sabrati. On će ih razlučiti jedne od drugih, kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. 33 Postavit će ovce sebi s desne, a jarce sebi s lijeve. 34 Tada će kralj reći onima s desne strane: Dođite, blagoslovljeni mojega Oca! Primite u posjed kraljevstvo koje vam je pripravljeno od stvaranja svijeta! 35 Jer sam bio gladan i dali ste mi jesti; žedan i dali ste mi piti. Bio sam stranac i primili ste me na konak; 36 gol i zaodjenuli ste me. Bio sam bolestan i pohodili ste me; bio sam u tamnici i došli ste k meni. 37 Tada će ga pravednici upitati: Gospodine, kad smo te vidjeli gladna i dali ti jesti, ili žedna i dali ti piti? 38 Kad smo te vidjeli kao stranca i primili te na konak, ili gola i zaodjenuli te? 39 Kad smo te vidjeli bolesna ili u tamnici, i došli k tebi? 40 Kralj će im odgovoriti: Zaista kažem vam: Što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, to ste meni učinili.

Što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, to ste Meni učinili.

Matej 25:40

DOK je moja prijateljica njegovala svoju svekrvu, pitala ju je za čime najviše žudi. Svekrva je odgovorila: »Da mi netko opere noge.« Prijateljica mi je priznala: »Kako sam mrzila taj posao! Svaki put kad me je to tražila osjetila sam odbojnost, i molila sam Boga da sakrije moje osjećaje pred njom.«

Ali onda jednoga dana njezino je negodovanje u trenutku prestalo. Kao obično, donijela je umivaonik i ručnik i kleknula pored nogu svoje svekrve. »Pogledala sam gore, i na trenutak mi se učinilo da perem Isusove noge. Moja je svekrva bila prerušeni Isus!« ispričala mi je poslije. Nakon toga je smatrala čašću što može prati njezine noge.

Kada sam čula tu dirljivu zgodu, sjetila sam se Isusove priči o posljednjim vremenima i sveopćem sudu o kojemu je govorio svojim učenicima na obroncima Maslinske gore. Kralj prima u svoje kraljevstvo svoje sinove i kćeri, i kaže im: »Meni ste učinili koliko ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće« (r. 40, K. S.), kada ste posjetili bolesne ili nahranili gladne. I mi služimo samome Isusu kada posjećujemo one u zatvoru ili dajemo odjeću siromašnima.

Budimo danas kao moja prijateljica koja se uvijek kada susretne nekog novog pita: »Je li to prerušeni Isus?«

– Amy Boucher Pye

Kada služimo drugima, služimo Isusu.