Neizmjerno bolje

Pročitajte: Prva knjiga Ljetopisa 17:1-14

1 Kad se David bio uselio u svoju palaču, reče proroku Natanu: »Evo, ja stojim u palači od cedrovine, a kovčeg Gospodnjega saveza stoji pod šatorskim pokrovom.«
2 Natan odgovori Davidu: »Izvedi sve što ti je u srcu! Jer je Gospodin s tobom.«
3 Ali još iste noći dođe riječ Gospodnja Natanu: 4 »Idi, reci mojemu sluzi Davidu: Ovako govori Gospodin: Ne ćeš mi ti graditi palaču da u njoj stanujem. 5 Nisam nikada stanovao u palači otkad izvedoh Izraelove sinove, do dana današnjega. Štoviše, putovao sam od jednoga šatora i stana do drugoga. 6 Jesam li, dok sam sa svim Izraelom okolo hodio, kome od Izraelovih sudaca, kojima zapovjedih da pasu moj narod Izraela, ikada jednu riječ rekao: Zašto mi ne sagradiste palaču od cedrovine? 7 Zato reci sada momu sluzi Davidu: Ovako govori Gospodin nad vojskama: Ja te uzeh s paša, iza stada, da budeš knez mojemu narodu Izraelu. 8 Bio sam s tobom kod svega što si poduzimao, i uništio sam ispred tebe sve tvoje neprijatelje. Ja ću ti steći ime kakvo imaju samo najveći na zemlji. 9 Ja ću odrediti mjesto svomu narodu Izraelu i tamo ga posaditi, da mirno stanuje na svom mjestu i da se više ne uznemiruje. Silnici ga ne će više mučiti kao prije, 10 od onoga vremena kad postavih suce nad svojim narodom Izraelom. Ponizit ću sve tvoje neprijatelje, i javljam da će ti Gospodin sagraditi kuću. 11 Kad se jednom navrše tvoji dani i ti počineš kod svojih otaca, odredit ću tvoje potomstvo, jednoga od tvojih sinova, za tvog nasljednika i njemu ću utvrditi njegovo kraljevstvo. 12 On će mi tada sagraditi kuću, i ja ću učvrstiti njegovo prijestolje za sva vremena. 13 Ja ću mu biti otac, on neka mi bude sin! Nikada mu ne ću uskratiti svoju naklonost, kao što sam je uskratio njegovu prethodniku. 14 Zauvijek ću ga postaviti nad svojom kućom i svojim kraljevstvom, i njegovo prijestolje će tvrdo stajati dovijeka.

On će mi tada sagraditi kuću, i ja ću učvrstiti njegovo prijestolje za sva vremena.

1 Ljetopisa 17:12

MOJ rođendan je dan nakon rođendana moje majke. Kao tinejdžer, trudio sam se smisliti dar koji će joj se svidjeti i biti u granicama mojih novčanih mogućnosti. Uvijek je sa zahvalnošću primila to što sam kupio, a sljedećega dana, na moj rođendan, ona bi dala svoj dar meni. Bez iznimke, njezin je dar uvijek zasjenio moj. Namjera joj nije bila da umanji ono što sam joj dao; jednostavno je velikodušno dala prema svojim mogućnostima koje su puno veće od mojih.

Moja me želja da darujem svojoj majci podsjeća na Davidovu želji da izgraditi dom za Boga. Posramljen razlikom između njegove palače i šatora u kojem se Bog objavljivao, David je želio izgraditi Bogu hram. Umjesto da udovolji Davidovoj želji, Bog je odgovorio tako što je Davidu dao mnogo bolji dar. Obećao mu je da ne samo da će jedan od njegovih sinova (Salomon) izgraditi Hram (1 Ljet. 17:11) nego da će On Davidu izgraditi kuću, dinastiju. To je obećanje započelo sa Salomonom, a u potpunosti se ispunilo u Isusu čije je prijestolje zaista »za sva vremena« (r. 12). David je htio dati od svojih ograničenih sredstava, ali Bog je obećao nešto nepresušno.

Poput Davida, nastojmo Bogu davati iz zahvalnosti i ljubavi. I nastojmo vidjeti koliko je više on dao nama u Isusu.

– Kirsten Holmberg

Božji dar nama u Isusu Kristu nadmašuje sve darove.