Bog daje

Pročitajte: Ponovljeni zakon 24:19-22

19 Kad žanješ svoju ljetinu na polju i zaboraviš koji snop na polju, ne vraćaj se da ga uzmeš! Neka pripadne strancu, siroti i udovici, da te blagoslovi Gospodin, Bog tvoj, u svakom poslu tvojih ruku!
20 Kad treseš svoje masline, ne pretražuj još grane iza sebe! Neka to dopadne strancu, siroti i udovici! 21 Kad bereš svoj vinograd, ne skupljaj nakon što ga obereš! Neka to pripadne strancu, siroti i udovici! 22 Pomisli na to da si i ti bio rob u egipatskoj zemlji! Zato ti zapovijedam da tako činiš.

Tko obrađuje svoje polje, taj će jesti do sitosti.

Izreke 12:11

POD prozorom moga ureda vjeverice se utrkuju sa zimom da na sigurno i dostupno mjesto spreme svoje žirove. Zabavlja me njihova užurbanost. Cijelo krdo jelena može nečujno proći kroz naše stražnje dvorište, ali jedna vjeverica zvuči kao invazija.

Ta se dva stvorenja razlikuju po još nečemu. Jeleni se ne pripremaju za zimu. Kada padne snijeg, jedu sve što im se nađe na putu (uključujući i ukrasno grmlja u našem dvorištu). Ali vjeverice će gladovati budu li slijedile njihov primjer. One neće moći pronaći odgovarajuću hranu.

Jeleni i vjeverice slika su načina na koji se Bog brine za nas. On nam omogućuje da radimo i spremamo za budućnost i daje nam što trebamo kada nemamo dovoljno za život. Kao što nas mudrosne knjige uče, Bog nam daje doba obilja, tako da se možemo pripremiti za doba kada ćemo oskudijevati (r. 11). I kao što piše u 23. psalmu: Gospodin nas vodi kroz opasna mjesta do ugodnih pašnjaka.

Još jedan način na koji Bog daje je poticanje onih koji imaju puno da podijele s onima u potrebi (Ponovljeni zak. 24:19). Dakle, kada je riječ o proviđanju, poruka Biblije je ova: radimo dok možemo, spremajmo što možemo, dijelimo koliko možemo i vjerujmo Bogu da će zadovoljiti naše potrebe.

– Julie Ackerman Link

Naše potrebe nikada neće iscrpiti Božje zalihe.