Sjetite se Božje vjernosti

Pročitajte: Ponovljeni zakon 1:21-33

21 Gle, Gospodin, Bog tvoj, dao ti je tu zemlju! Pođi, uzmi je u svoj posjed, kao što ti je zapovjedio Gospodin, Bog tvojih otaca! Ne boj se i ne plaši se! 22 Tada svi pristupiste k meni i rekoste: Poslat ćemo pred sobom nekoliko ljudi, da nam istraže zemlju i da nam jave za put kojim ćemo ići, i za gradove u koje ćemo doći. 23 Ja sam bio s prijedlogom sporazuman i izabrao sam između vas dvanaest ljudi, iz svakoga plemena po jednoga. 24 Oni krenuše na put, gore u pogorje, stigoše do eškolske doline i razgledaše zemlju. 25 Uzeše sa sobom ploda one zemlje i donesoše nam ga. Onda nam dadoše ovaj izvještaj: Lijepa je zemlja koju će nam dati Gospodin, Bog naš. 26 Ipak ne htjedoste ići, nego se usprotiviste zapovijedi Gospodina, Boga svojega. 27 I mrmljali ste u svojim šatorima ovako: U zloj namjeri odvede nas Gospodin iz egipatske zemlje, da nas preda u ruke Amorejcima, da nas oni unište. 28 Kamo da idemo? Braća nam uplašiše srca kad su govorila: Ljudi su tamo veći i brojniji od nas. Gradovi su im veliki i do neba utvrđeni. Pa i Anakove sinove tamo vidjesmo. 29 A ja vam rekoh: Ne plašite se i ne bojte ih se! 30 Gospodin, Bog vaš, koji ide pred vama, borit će se za vas isto onako kako vam je učinio u Egiptu pred vašim ocima; 31 i u pustinji, gdje si vidio kako te nosio Gospodin, Bog tvoj, kao što čovjek nosi svoje dijete, cijelim putem, što ga prevaliste, dok ne dođoste do ovoga mjesta. 32 Ali uza sve to ne imadoste pouzdanja u Gospodina, svog Boga, 33 koji je ipak išao pred vama putem i tražio vam mjesto za tabor, noću u ognju, da ste mogli vidjeti put kojim ste morali ići, a danju u oblaku.

Gle, Gospodin, Bog tvoj, dao ti je tu zemlju… Ne boj se i ne plaši se!

Ponovljeni zk. 1:21

PRIJE nego što smo moj muž i ja predali život Kristu, ozbiljno smo razmišljali o razvodu. Nakon što smo odlučili voljeti Boga i biti Mu poslušni, odustali smo od razvoda. Tražili smo mudar savjet i pozvali smo Duha Svetoga da nas promijeni pojedinačno i kao par. Naš nebeski Otac pomaže nam naučiti zdrave vještine komunikacije. Uči nas kako voljeti i vjerovati Njemu – i jedno drugome – bez obzira na to što se događa.

Iako uskoro slavimo dvadeset petu godišnjicu braka, povremeno zaboravim što je sve Bog učinio kroz naše kušnje. Borim se s duboko ukorijenjenim strahom od nepoznatoga i zabrinuta sam, umjesto da Mu i dalje vjerujem.

U 1. poglavlju Ponovljenog zakona Mojsije je potvrdio Gospodinovu pouzdanost. Potaknuo je Izraelce da krene naprijed u vjeri kako bi zaposjeli svoju zemlju (r. 21). No, oni su željeli znati što ih tamo očekuje prije nego odluče hoće li svoju budućnost staviti u Njegove ruke (r. r. 22-33).

Vjernici nisu imuni na strah ili zabrinutost. Brige o nevoljama koje nas mogu zadesiti često slabe našu vjeru i čak narušavaju naš odnos s Bogom i drugima. Ali Duh Sveti nam pomaže sjetiti se Božje vjernosti u prošlosti i osnažiti naše povjerenje u Njegovu pouzdanost jučer, danas i zauvijek.

– Xochitl Dixon

Božja vjernost u prošlosti dokazuje Njegovu vječnu pouzdanost.