Čekanje

Pročitajte: Mihej 5:1-3

1 A ti, Betleheme Efrato,
najmanji među Judinim krajevima,
iz tebe će mi izići
onaj koji će biti vladar u Izraelu.
Njegov je početak iz davne davnine,
iz danâ vječnosti.
2 Zato ih On predaje,
do vremena kad rodi koja rađa.
Tada se vraća ostatak njegove braće
k Izraelovoj djeci.
3 On se pojavljuje
i vlada u Gospodnjoj snazi,
u veličanstvu imena Gospodina, svojega Boga.
Oni će u sigurnosti stanovati,
jer će se on tada pokazati velik,
do zemaljskih krajeva.

A ti, Betleheme Efrato… iz tebe će mi izići Onaj koji će biti vladar u Izraelu.

Mihej 5:1

»KOLIKO još ima do Božića?« Kada su moja djeca bila mala, stalno su postavljala to pitanje. Iako smo svakodnevno uz pomoć adventskog kalendara odbrojavali dane do Božića, čekanje im je još uvijek bilo jako teško.

Lako uočavamo da djeca ne vole čekati, no često podcjenjujemo da to može biti problem cijeloga Božjeg naroda. Sjetite se, primjerice, onih koji su primili poruku proroka Miheja. Obećanje da će iz Betlehema »izići Onaj koji će biti vladar u Izraelu« (r. 1) koji »će se uspraviti, na pašu izvoditi svoje stado silom Jahvinom, veličanstvom imena Boga svojega« (r. 3, K. S.). Početak ispunjenja toga proročanstva Isusovo je rođenje u Betlehemu (Matej 2:1) – nakon što ga je narod čekao više od 700 godina. Ali neka se proročanstva tek moraju ispuniti. Još u nadi čekamo ponovni Isusov dolazak kada će sav Božji narod »u sigurnosti stanovati, jer će se On tada pokazati velik do zemaljskih krajeva« (Mihej 5: 3). Tada će naša radost biti neizreciva jer će čekanju biti kraj.

Većini nas čekati nije lako, no možemo biti sigurni da će Bog održati obećanje i bit će s nama (Matej 28:20). Jer kada se Isus rodio u Betlehemu, zajamčio nam je život u svoj punini (pročitajte Ivan 10:10) – život bez osude. Uživajmo u Njegovoj prisutnosti dok iščekujemo Njegov povratak.

– Amy Boucher Pye

Čekamo Božja obećanja, vjerujući da će se ispuniti.