Redom

Pročitajte: Prva poslanica Timoteju 4:12-16

12 Nitko neka ne prezre tvoju mladost; nego budi primjer vjernicima u riječi, u vladanju, u ljubavi, u vjeri, u čistoći! 13 Dok ne dođem, posvećuj pozornost čitanju, bodrenju i poučavanju! 14 Ne zanemaruj milosti koja je u tebi i koja ti je dana po proroštvu polaganjem ruku starješinstva! 15 To promišljaj, tim se bavi, da tvoj napredak bude očigledan svima! 16 Pazi na sebe i na nauk; ustraj u tome! Jer to čineći, spasit ćeš i sebe i one koji te slušaju.

Pazi na sebe i na nauk; ustraj u tome!

1 Timoteju 4:16

KADA putujete zrakoplovom, osoblje će vam prije polijetanja reći što morate učiniti u slučaju opasnosti, a to znači i ako tijekom leta padne tlak zraka u kabini zrakoplova. Maske za kisik spustit će se iz pretinca iznad svakog sjedala. Najprije ju svatko mora staviti sebi, a tek onda pomoći drugima. Zašto? Da biste mogli pomoći nekomu drugom, vi morate biti u dobrom tjelesnom stanju .

U svojem prvom pismu Timoteju Pavao je naglasio važnost održavanja vlastita duhovnog zdravlja prije pomaganja i služenja drugima. Podsjetio je Timoteja na odgovornosti koje ima kao starješina crkve u Efezu: bilo je lažnog učenja (r. r. 1-5) i pogrešnog nauka koji je trebalo iskorijeniti (r. r. 6-8). No da bi dobro obavljao svoju zadaću, najvažnije je bilo da pazi »na nauk« i ustraje u tome (r. 16). Morao je prvo paziti na svoj odnos s Gospodinom da bi se mogao brinuti o drugima.

To što je Pavao rekao Timoteju vrijedi i za nas. Svaki dan susrećemo ljude koji ne poznaju Gospodina. Kada punimo svoje duhovne spremnike, najprije kroz čitanje Božje riječi, molitvu i Duhom Svetim, održavamo ispravan odnos s Bogom. Tek nakon toga ćemo biti pripravni pomagati drugima.

– C. P. HIA

Kršćaninov život je prozor kroz koji drugi mogu vidjeti Isusa.