Sve je dar!

Pročitajte: Poslanica Efežanima 2:1-9

1 Vi ste bili mrtvi zbog svojih prijestupa i grijeha 2 u kojima ste nekoć živjeli na način ovoga svijeta, po knezu koji vlada u zraku, po duhu koji sada djeluje u nepokornim sinovima. 3 U takvim prijestupima i grijesima i mi smo svi nekad živjeli po željama svojega tijela, čineći prohtjeve tijela i slijedeći tjelesne porive, i bili smo po naravi djeca srdžbe, kao i ostali. 4 Ali Bog koji je bogat u milosrđu, zbog velike svoje ljubavi kojom nas je zavolio, 5 oživje s Kristom nas koji smo bili mrtvi zbog grijeha – milošću ste spašeni. 6 S njime nas uskrisi i posadi na nebesima u Kristu Isusu, 7 da pokaže u budućim vjekovima preveliko bogatstvo svoje milosti, dobrotom prema nama u Kristu Isusu. 8 Doista, milošću ste spašeni po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji. 9 Ne po djelima, da se tko ne bi hvalio.

Doista, milošću ste spašeni po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji.

Efežanima 2:8

LONDONSKI Café Rendsezvouz (Kafić susreta) ima lijepu rasvjetu, udobne naslonjače, a zrakom se širi opojan miris kave. Ono što nema su cijene. Prostor je prvotno zamišljen da služi kao dodatna djelatnost obližnje crkve, no nakon godinu dana postao je kafić. Voditelji su osjetili Božji poziv da učine nešto radikalno – da sve što je u ponudi bude besplatno. Danas možete naručiti kavu, kolač ili sendvič besplatno. Nema ni staklenki za milodare. Sve je dar.

Pitao sam upravitelja zašto su tako velikodušni. »Samo se pokušavamo prema ljudima odnositi onako kako se Bog odnosi prema nama«, rekao je. »Bog nam daje neovisno o tome zahvaljujemo li Mu ili ne. Njegova darežljivost premašuje našu maštu.«

Isus je umro da nas spasi od naših grijeha i pomiri s Bogom. Ustao je iz groba i sada je živ. Zbog toga može oprostiti loše stvari koje smo učinili, i danas možemo imati novi život (r. r. 1-5). A najnevjerojatnije u tome je da je sve besplatno. Ne možemo kupiti, ni milodarom steći život koji Isus nudi (r. r. 8,9). To je dar. I dok djelatnici u Kafiću susreta nude kolače i kavu, pokazuju tek djelić Božje darežljivosti.

Zato već danas »tko hoće, neka uzme vodu života besplatno« (Otkrivenje 22:17).

– Sheridan Voysey

Vječni život je dar koji samo čeka da ga uzmemo.