Više od heroja

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 1:1-5,9-14

1 U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše kod Boga, i Bog bijaše Riječ. 2 Ona bijaše u početku kod Boga. 3 Sve je po njoj postalo, i bez nje ništa nije postalo što je postalo. 4 U njoj bijaše život, i život bijaše svjetlo ljudima. 5 Svjetlo svijetli u tami; ali tama ga ne obuze.
9 Svjetlo istinito, koje prosvjetljuje svakoga čovjeka, dođe na svijet. 10 Na svijetu bijaše, svijet je po njemu postao; i svijet ga nije spoznao. 11 K svojima dođe, i njegovi ga ne primiše. 12 A svima koji ga primiše dade moć da budu djeca Božja. Onima koji vjeruju u ime njegovo, 13 koji nisu rođeni od krvi, ni od tjelesne volje, ni od muževlje volje, nego od Boga.
14 I Riječ je postala tijelom i nastanila se među nama. I vidjesmo njegovu slavu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca, puna milosti i istine.

I vidjesmo Njegovu slavu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca, puna milosti i istine.

Ivan 1:14

DOK ljubitelji Ratova zvijezda diljem svijeta nestrpljivo čekaju 8. nastavak Posljednji Jedi, mnogi se i dalje pitaju što je razlog izvanrednog uspjeha tih filmova iz 1977. godine. Frank Pallotta, reporter CNNMoneyja koji piše o medijima, rekao je da je razlog taj što se Ratovi zvijezda obraćaju onima koji čeznu za »novom nadom i silom dobra u vrijeme kada svijetu trebaju heroji«.

U vrijeme Isusova rođenja izraelski je narod bio potlačen i čeznuo je za davno obećanim Mesijom. Mnogi su očekivali heroja koji će ih osloboditi od rimske vladavine, ali Isus nije došao kao politički vođa ni kao veliki vojskovođa. Naprotiv, došao je kao novorođenče u grad Betlehem. Zbog toga mnogi nisu prepoznali tko je On. Apostol Ivan je napisao: »K svojima dođe, i Njegovi Ga ne primiše« (r. 11).

Umjesto da je došao kao heroj, Isus je došao kao Spasitelj. A to je mnogo više. Rodio se da donese Božje svjetlo u tamu i dade svoj život kako bi svatko tko Ga primi dobio oproštenje i bio oslobođen od sile grijeha. Ivan za Njega kaže da je Jedinorođeni »od Oca, pun milosti i istine« (r. 14).

»A svima koji Ga primiše dade moć da budu djeca Božja. Onima koji vjeruju u ime Njegovo« (r. 12).

Doista, Isus je jedina istinska nada koju svijet treba.

– David McCasland

U Betlehemu je Bog pokazao da voljeti znači dati.