Prekinuti tišinu

Pročitajte: Evanđelje po Luki 1:11-17

11 Tada mu se ukaza Gospodnji anđeo s desne strane kadionoga žrtvenika. 12 Kad ga Zaharija vidje, uplaši se i obuze ga strah. 13 A anđeo mu reče: »Ne boj se, Zaharija! Tvoja je molitva uslišana: Elizabeta, tvoja žena, rodit će ti sina! Nadjeni mu ime Ivan. 14 Imat ćeš radost i veselje, i mnogi će se obradovati njegovu rođenju. 15 Jer će biti velik pred Gospodinom. Vina i jaka pića ne će piti, i već u majčinoj utrobi napunit će se Duhom Svetim. 16 Mnoge od Izraelove djece obratit će Gospodinu, njihovu Bogu. 17 On će ići pred Gospodinom u Ilijinu duhu i sili da obrati srca otaca k djeci, da nepokorne privede k umnosti pravednika i da tako pripravi Gospodinu spreman narod.«

On će ići pred Gospodinom u Ilijinu duhu i sili da obrati srca otaca k djeci, da nepokorne privede k umnosti pravednika i da tako pripravi Gospodinu spreman narod.

Luka 1:17

NA kraju Staroga zavjeta izgleda kao da se Bog skriva. Četiri su stoljeća Židovi čekali i čudili se. Čini se da je Bog nezainteresiran, ravnodušan i ne čuje njihove molitve. Ostaje samo jedna nada: drevno obećani Mesija. Na to obećanje Židovi polažu svu nadu. I tada se događa nešto veličanstveno. Najavljeno je rođenje djeteta.

Možete osjetiti uzbuđenje samo čitajući reakcije ljudi opisane u Evanđelju po Luki. Događanja oko Isusova rođenje nalikuju veselim mjuziklima. Na sceni je mnoštvo: sjedokosi svećenik Zaharija, muž Marijine sestrične Elizabete (r. r. 5-25), začuđena Djevica (r. r. 26-38), stara proročica Ana (2:36)… Marija pjeva hvalospjev (r. r. 46-55). Čak je i Isusov nerođeni bratić zaigrao u utrobi svoje majke (r. 41).

Luka se pobrinuo da pokaže izravnu vezu sa starozavjetnim obećanjem Mesije. Anđeo Gabrijel čak naziva Ivana Krstitelja »Ilijom« koji pripravlja put Gospodinu (r. 17). Očito, nešto se događa na planetu Zemlji. Među neuglednim seljanima u zabiti Rimskoga Carstva započinje nešto dobro.

– Philip Yancey

Jednom je u našemu svijetu štala u sebi imala nešto veće od cijeloga našeg svijeta. C. S. Lewis