Tiha noć duše

Pročitajte: Druga poslanica Korinć. 5:14-21

14 Jer Kristova nas ljubav goni kad ovo mislimo: ako je jedan za sve umro, to su svi umrli. 15 A jest umro za sve, da oni koji žive ne žive više sebi, nego onome koji je za njih umro i uskrsnuo. 16 Zato mi odsad nikoga ne poznajemo po tijelu; ako smo Krista i poznavali po tijelu, odsad ga više ne poznajemo tako. 17 Ako je dakle tko u Kristu, on je novo stvorenje. Staro je prošlo i, gle, novo je nastalo. 18 Ali je sve od Boga koji nas pomiri sa sobom po Kristu i dade nam službu pomirenja. 19 Bog je naime u Kristu pomirio svijet sa sobom, ne uračunavši ljudske prijestupe i povjerivši nam riječ pomirenja. 20 Poslanici smo u ime Krista jer Bog po nama zove. Molimo vas u ime Krista: pomirite se s Bogom! 21 Njega koji nije znao grijeha, opteretio je za nas grijehom da mi postanemo Božja pravda u njemu.

Ako je dakle tko u Kristu, on je novo stvorenje. Staro je prošlo i, gle, novo je nastalo.

2 Korinćanima 5:17

MNOGO prije nego što su Joseph Mohr i Franz Gruber skladali poznatu pjesmu Tiha noć, Angelus Silesius napisao je:

Gle! U tihoj noći dijete Bogu je rođeno,

I sve je opet tu što je bilo izgubljeno ili napušteno.

Može li tvoja duša, o čovječe, postati Tiha noć?

I Bog će se roditi u tebi i sve će biti kako treba.

Silesius, poljski redovnik, objavio je tu pjesmu 1657. godine u The Cherubic Pilgrim (Anđeoski hodočasnik). Svake godine na Badnjak zbor naše crkve pjeva predivnu pjesmu Može li tvoja duša postati Tiha noć.

Dvostruko je otajstvo Božića da je Bog postao jedan od nas kako bismo mi postali jedno s Njime. Isus je ponio sve grijehe kako bismo mi bili bez grijeha Zato je apostol Pavao mogao napisati: »Ako je dakle tko u Kristu, on je novo stvorenje. Staro je prošlo i, gle, novo je nastalo. Ali je sve od Boga koji nas pomiri sa sobom u Kristu« (r. r. 17,18).

Bilo da smo ovoga Božića okruženi obitelji i prijateljima bilo da smo bez svega za čime čeznemo, znamo da je Isus došao da se rodi u nama.

Oh, kada bi tvoje srce bilo štalica spremna za rođenje,

Bog bi još jednom postao djetetom na zemlji.

– David McCasland

Bog je postao jedan od nas kako bismo mi postali jedno s Njime.