Ushit nade

Pročitajte: Evanđelje po Luki 2:11-20

11 Danas vam se u Davidovu gradu rodi Spasitelj, Mesija i Gospodin. 12 I ovo neka vam je znak: Naći ćete dijete što je povijeno u pelenice i leži u jaslama.« 13 Odjedanput se pridruži anđelu velika nebeska vojska koja je hvalila Boga i pjevala:
14 »Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima,
jer su mu omiljeli.«
15 Tada otiđoše anđeli od njih na nebo. A pastiri su govorili jedan drugome: »Pođimo, dakle, u Betlehem i pogledajmo što se dogodilo, što nam je Gospodin upravo objavio!« 16 Odoše brzo tamo i nađoše Mariju i Josipa i dijete što je ležalo u jaslama. 17 Kad su to vidjeli, počeše pripovijedati što im je bilo kazano o tom djetetu. 18 Svi koji su to čuli, divili su se tome što im pripovjediše pastiri. 19 A Marija je čuvala sve te riječi i razmišljala o njima u svojemu srcu. 20 Pastiri se vratiše, i hvalili su i slavili Boga za sve što su čuli i vidjeli, kao što im je bilo kazano.

»Ne bojte se, jer vam, evo, donosim radosnu vijest o velikom veselju za sav narod.

Luka 2:10, K. S.

REGINALD Fessenden godinama je radio na tome da postigne bežićnu radiovezu. Drugi su znanstvenici to smatrali radikalnim i neobičnim. Sumnjali su da će uspjeti. Ali on tvrdi da je 24. prosinca 1906. godine postao prvi koji je putem radija emitirao glazbu.

Fessenden je imao ugovor s tvrtkom za prodaju voća koja je postavila bežične uređaje na desetak brodova kako bi mogli izmjenjivati podatke o urodu i cijeni na tržištu banana. Te je Badnje večeri Fessenden rekao svim operaterima na brodovima da budu spremni. U 9 sati začuli su njegov glas.

Navodno je na početku emitiranja stavio gramofonsku ploču s opernom arijom, a onda je izvadio violinu i odsvirao i otpjevao Tihu noć do zadnje strofe. Zatim je svima zaželio sretan Božić i iz Lukina evanđelja pročitao o anđelima koji su pastirima u Betlehemu navijestili rođenje Spasitelja.

I pastiri u Betlehemu prije više od 2000 godina i mornari na brodovima tvrtke za prodaju voća te su mračne noći 1906. godine čuli neočekivanu i iznenađujuću poruku nade. Bog još uvijek govori istu poruku nade nama danas. Rodio nam se »Spasitelj – Krist Gospodin! (r. 11, K. S.). Pridružimo se zboru anđela i vjernicima koji stoljećima odgovaraju: »Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima, jer su Mu omiljeli« (r. 14).

– Amy Peterson

Bez Krista nema nade. Charles Spurgeon