Običaji i Božić

Pročitajte: Evanđelje po Luki 2:1-11

1 U one dane izađe zapovijed cara Augusta da se popiše sav svijet. 2 To je bio prvi popis za vrijeme Kvirinijeva upravljanja Sirijom.
3 Svi su išli da se upišu, svaki u svoj rodni grad. 4 Josip je bio iz Davidove kuće i obitelji. Tako uziđe on iz grada Nazareta u Galileji u Judeju, u Davidov grad koji se zove Betlehem, 5 da se upiše s Marijom, svojom zaručenom ženom, koja je bila trudna.
6 Kad su bili ondje, ispuniše se njezini dani. 7 Ona rodi svojega prvorođenog sina, povi ga u pelenice i položi ga u jasle. U gostinjcu nije bilo za njih mjesta.
8 U onom kraju držali su pastiri u polju noćnu stražu kod svoga stada. 9 Tada stupi Gospodnji anđeo pred njih i Gospodnja ih slava obasja. I vrlo se uplašiše. 10 A anđeo im reče: »Ne bojte se! Evo, javljam vam veliku radost, koja je za sav narod: 11 Danas vam se u Davidovu gradu rodi Spasitelj, Mesija i Gospodin.

Danas vam se u Davidovu gradu rodi Spasitelj, Mesija i Gospodin.

Luka 2:11

DOK u Americi za Božić uživaju u crveno-bijelim slatkišima u obliku pastirskoga štapa, trebali bi reći »danke schön« Nijemcima jer su prvi put spravljeni u Kölnu. Dok se dive svojoj božićnoj zvijezdi, trebali bi reći »gracias« Meksiku otkuda biljka potječe, »merci beaucoup« Francuzima otkuda dolazi riječ »noel« i s »cheers« nazdraviti Englezima zbog imele.

Ali dok uživamo u svojim običajima i događanjima u vrijeme Božića – prikupljenima iz cijeloga svijeta – sačuvajmo svoje najiskrenije »hvala« za dobrog, milostivog Boga koji nas neizmjerno voli. On je razlog našega božićnog slavlja: dijete rođeno u štalici prije više od dvije tisuće godina. Anđeo je najavio taj dar čovječanstvu riječima: »Evo, javljam vam veliku radost… Danas vam se… rodi Spasitelj« (r. r. 10,11).

I ovoga Božića, uz sve blještavilo božićnog drvca i tek otpakiranim darovima, istinsko uzbuđenje dolazi kada skrenemo pozornost na novorođenče imenom Isus. On je došao da izbavi »svoj narod od njegovih grijeha« (Matej 1:21). Njegovo rođenje nadilazi običaje: ono je u središtu naše pozornosti dok veličamo Boga zbog toga dragocjenog i neopisivog božićnog dara.

– Dave Branon

Bog nade neka vas ispuni svakom radošću i mirom u vjeri… jakošću Duha Svetoga! Rimljanima 15:13