Trenuci za osmijeh

Pročitajte: Mudre izreke 15:13-15

13 Veselo srce razvedri lice;
tuga u srcu pritisne duh.
14 Srce razumnoga čovjeka teži za znanjem;
usta luđaka snuju ludost.
15 Svi su dani potlačenoga žalosni;
tko je dobre volje, drži stalnu gozbu.

Veselo srce razvedri lice; tuga u srcu pritisne duh.

Izreke 15:13

STAVILA sam namirnice u prtljažnik svog automobila i počela pažljivo izlaziti s parkirnog mjesta. Iznenada se ispred mene na pločniku pojavio čovjek. Nije vidio da dolazim. Naglo sam zakočila i uspjela izbjeći nesreću. Iznenađeno me je pogledao i susreo moj pogled. U tome sam trenutku znala da imam dvije mogućnosti: ljutito zakolutati očima ili mu uputiti osmijeh opraštanja. Osmjehnula sam se.

Na licu mu se vidjelo olakšanje. U znak zahvalnosti lice mu je ozario osmijeh.

U Mudrim izrekama 15:13 piše: »Veselo srce razvedrava lice, a bol u srcu tjeskoba je duhu (K. S.). Znači li to da se trebamo veseliti problemima, razočaranjima i nedaćama koje donosi život? Sigurno ne! Postoji vrijeme za istinsku tugu, očaj, pa čak i ljutnju zbog nepravde. Ali svakoga dana postoje trenuci kada nam osmijeh nudi olakšanje, nadu i milost potrebnu da nastavimo dalje.

Možda je poenta ove izreke da je osmijeh posljedica stanja našega unutarnjeg biće. »Veselo srce« je u miru, zadovoljno i prepušteno Božjoj milosti. S takvim srcem, sretni iznutra prema van, možemo odgovoriti na nepredvidive okolnosti blagim osmijehom i time ohrabriti druge da prihvate nadu i mir koje mogu doživjeti s Bogom.

– Elisa Morgan

Zato tješite jedni druge i potičite jedan drugoga na dobro. Solunjanima 5:11