Mudrost starih

Pročitajte: Prva knjiga o Kraljevima 12:1-7,12-17

1 Roboam ode u Šekem, jer se u Šekemu bio skupio sav Izrael da ga postavi za kralja. 2 Vijest o tome primi Jeroboam, Nebatov sin. On je naime još bio u Egiptu, kamo je bio morao pobjeći od kralja Salomona. Jeroboam se bio nastanio u Egiptu. 3 I poslaše tamo, i dadoše ga pozvati. Tako dođoše Jeroboam i sva općina Izraelova i dojaviše Roboamu ovo:
4 »Tvoj je otac stavio na nas težak jaram. Olakšaj nam sada ti tvrdu službu svojega oca i težak jaram koji je stavio na nas, i mi ćemo ti biti podložni!« 5 On im odgovori: »Idite i za tri dana opet dođite k meni!« I narod se udalji. 6 I kralj Roboam posavjetova se sa starim ljudima koji su služili njegovu ocu Salomonu, dok je bio živ, i upita ih: »Što mi savjetujete da odgovorim tim ljudima?« 7 Oni mu odgovoriše: »Ako danas udovoljiš narodu i prilagodiš im se, poslušaš ih i prijateljski im odgovoriš, oni će ti biti zauvijek podložni.«

12 Kad Jeroboam i sav narod dođoše opet treći dan k Roboamu, kako im je bio zapovjedio kralj rekavši: »Dođite opet k meni za tri dana!«, 13 tada kralj oštro odgovori narodu i ne osvrnu se na savjet što su mu ga bili dali starci. 14 Kako mu svjetovaše mladi ljudi, odgovori im: »Moj vam je otac naprtio težak jaram. Ja ću vaš jaram učiniti još težim. Otac vas je moj šibao bičevima. Ja ću vas krotiti štipavcima.« 15 Tako kralj ne usliši naroda, jer je Gospodin bio tako uredio da ispuni svoje obećanje što ga je Gospodin preko Ahije od Šila bio dao Jeroboamu, Nebatovu sinu.
16 Kad sav Izrael vidje da ih kralj nije htio uslišiti, odgovori narod kralju ovo:
»Kakav dio mi imamo s Davidom?
Mi nemamo baštine s Jišajevim sinom.
Kući, sinovi Izraelovi!
Sad gledaj svoju kuću, Davide!«
Tako ode Izrael kući.
17 Roboam je vladao samo još nad Izraelovim sinovima, koji su stanovali u Judinim gradovima.

U staraca je mudrost, dug je život razboritost.

Job 12:12

U Singapuru su 2010. godine u novinama objavili posebni dodatak životnim poukama osmero starijih sugrađana. Započinje ovim riječima: »Dok starenje donosi teškoće umu i tijelu, ono može potaknuti napredak u drugim područjima. Postoji obilje emocionalnog i društvenog znanja; kvaliteta koje znanstvenici počinju definirati kao mudrost… mudrost starih ljudi.« Stvarno, od mudrih starijih ljudi možemo puno toga naučiti o životu. No u Bibliji susrećemo novookrunjenoga kralja koji to nije znao.

Kralj Solomon je netom umro i u predloženom tekstu čitamo da je Roboamu došla »sva općina Izraelova« (r. 3) s peticijom. Tražili su da im olakša jaram služenja i velike poreze koje im je nametnuo njegov otac Salomon. Zauzvrat će mu oni odano služiti. Mladi se kralj posavjetovao sa »starim ljudima« (r. 6). No nije ih poslušao nego je prihvatio savjet svojih vršnjaka (r. 8). Nametnuo je još veći teret i to ga je koštalo najvećeg dijela njegova kraljevstva.

Svi trebamo savjet koji proizlazi iz dugogodišnjeg iskustva, osobito onih koji su slijedili Boga i slušali Njegove savjete. Zamislite svu tu sakupljenu mudrosti koju im je Bog dao! Mnogo toga nam mogu reći o Gospodinu. Potražimo ih i poslušajmo njihovu mudrost.

– Poh Fang Chia

Da izbjegnete pogreške mladosti, crpite mudrost koja dolazi s godinama.