Šapnite riječi

Pročitajte: Poslanica Efežanima 4:22-32

22 S obzirom na prijašnji način života, odložite staroga čovjeka koji se raspada u prevarljivim požudama 23 i obnovite se duhom svojega uma. 24 Obucite novoga čovjeka koji je stvoren po Bogu, u pravdi i svetosti istine.
25 Zato odbacite laž i govorite istinu svaki sa svojim bližnjim, jer smo udovi jedan drugome! 26 Ljutite se, ali ne griješite. Sunce neka ne zađe nad vašom srdžbom! 27 Niti dajte mjesta đavlu! 28 Tko je krao, više neka ne krade, nego neka se radije trudi radeći svojim rukama da ima što davati potrebnome! 29 Nikakva pogubna riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, na izgradnju, prema potrebi, da pospješuje milost onima koji slušaju! 30 Nemojte žalostiti Duha Svetoga Božjega kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja. 31 Svaka gorčina, i gnjev i ljutina, i vika i vrijeđanje neka nestanu među vama sa svakom vrstom pakosti! 32 Budite jedni prema drugima plemeniti, milosrdni, praštajući jedni drugima kao što je i Bog u Kristu oprostio vama!

Nikakva pogubna riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, na izgradnju, prema potrebi.

Efežanima 4:29

MLADIĆ je bio uznemiren kada je sjeo na svoje sjedalo. Svako malo pogledavao je prema prozorima zrakoplova. Zatim je zatvorio oči i duboko udahnuo, pokušavajući se smiriti – ali nije pomoglo. Kada su uzletjeli, polagano se počeo ljuljati naprijed-natrag. Starija žena koja je sjedila s druge strane prolaza stavila je ruku na njegovu ruku i polako zapodjenula razgovor. »Kako se zoveš?« »Odakle si?« »Sve će biti dobro«, tiho mu je šaptala. Mogao joj je ići na živce ili ga je mogla ignorirati. Ali odabrala je dodir i nekoliko riječi. Male stvari. Kad su nakon tri sata sletjeli, rekao je: »Hvala vam što ste mi pomogli.«

Tako lijepe slike nježnosti su rijetke. Mnogima od nas ljubaznost ne dolazi prirodno; prije svega brinemo se za sebe. Ali kada apostol Pavao potiče: »Budite jedni prema drugima plemeniti, milosrdni« (r. 32), ne kaže da sve ovisi o nama. Nakon što smo dobili novi život vjerom u Isusa, Duh Sveti nas počinje mijenjati. Ljubaznost je trajno djelo Duha koji mijenja naše misli i stavove (r. 23).

Bog milosrđa djeluje u našim srcima, dopuštajući nam da zauzvrat dotaknemo živote drugih, pomognemo im i šapnemo riječi ohrabrenja.

– Anne Cetas

Suosjećanje je razumijevanje nevolja drugih i pomaganje.