Dobro vrijeme

Pročitajte: Propovjednik 3:1-11

1 Sve ima svoje vrijeme. Svaka stvar ima svoje vrijeme pod nebom. 2 Ima vrijeme kad se rađa, i vrijeme kad se umire; vrijeme kad se sadi, i vrijeme kad se čupa posađeno; 3 vrijeme kad se ubija, i vrijeme kad se iscjeljuje; vrijeme kad se obara, i vrijeme kad se gradi; 4 vrijeme plača i vrijeme smijeha; vrijeme tugovanja i vrijeme igranja; 5 vrijeme kad se baca kamenje, i vrijeme kad se skuplja kamenje; vrijeme kad se grli, i vrijeme kad se rastaje; 6 vrijeme kad se traži, i vrijeme kad se gubi; vrijeme kad se čuva, i vrijeme kad se razbacuje; 7 vrijeme kad se dere, i vrijeme kad se šiva; vrijeme kad se šuti, i vrijeme kad se govori; 8 vrijeme kad se ljubi, i vrijeme kad se mrzi; vrijeme rata, i vrijeme mira.
9 Što koristi dakle čovjeku koji se trudi sva njegova muka? 10 Vidjeh nevolju koju Bog naprti ljudima, da se muče oko nje. 11 On čini sve lijepo u svoje vrijeme. I svijet je on predao njihovu istražujućem duhu, ali tako da ne može čovjek djelo što ga stvori Bog dokučiti od početka do svršetka.

Sve ima svoje vrijeme. Svaka stvar ima svoje vrijeme pod nebom.

Propovjednik 3:1

DANAS je prvi dan proljeća na sjevernoj polutci svijeta, a ako živite u Australiji, prvi je dan jeseni – proljetna ravnodnevnica na sjevernoj polutci i jesenska ravnodnevnica na južnoj polutci. Danas sunce sja okomito na ekvator i broj sati dnevne svjetlosti i mraka gotovo je jednak na cijelome svijetu.

Mnogim ljudima važno je svako godišnje doba. Neki broje dane zbog onoga što će, nadaju se, donijeti novo razdoblje. Možda brojite dane do kraja još jedne zime. No ako živite u Australiji, jedva čekate jesen da prestanu ljetne vrućine.

I mi prolazimo kroz razdoblja života koja nemaju veze s promjenama u prirodi. Pisac knjige Propovjednika piše da za sve postoji »vrijeme« – vrijeme koje je odredio Bog da u njemu živimo (3:1-11).

Mojsije je govorio o novom razdoblju svojega života nakon što je proveo Izraelce kroz pustinju (Ponovljeni zakon 31:2), te je morao vodstvo prepustiti Jošui. I Pavao se suočio s razdobljem osamljenosti dok je bio u kućnom pritvoru u Rimu – svi su ga ostavili, ali je znao da je Bog s njime (2 Timoteju 4:17).

Bez obzira na »vrijeme« našega života, zahvalimo Bogu za Njegovu veličinu, Njegovu pomoć i Njegovu blizinu.

– Dave Branon

Svako godišnje doba donosi razlog za radost.