Hodanje po vodi

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 14:25-33

25 O četvrtoj noćnoj straži dođe on k njima hodajući po moru. 26 Kad ga tako učenici vidješe gdje hoda po moru, povikaše uplašeni: »Sablast!« I zavikali su od straha. 27 A Isus im odmah progovori: »Budite hrabri! Ja sam. Ne bojte se!« 28 Petar mu odvrati: »Gospodine, ako si ti, reci mi da dođem k tebi po vodi!« 29 On reče: »Dođi!« Petar izađe iz lađice i hodajući po vodi pođe k Isusu. 30 A kad je vidio jak vjetar, uplaši se. Poče se topiti i povika: »Gospodine, spasi me!« 31 Odmah Isus pruži ruku, uhvati ga i reče mu: »Malovjerniče, zašto si posumnjao.« 32 Tada uđoše u lađicu, i prestade vjetar. 33 Oni koji su bili u lađici baciše se pred njega ničice i rekoše: »Ti si zaista Sin Božji!«

A Isus im odmah progovori: »Budite hrabri! Ja sam. Ne bojte se!«

Matej 14:27

TIJEKOM iznimno hladne zime otišla sam na jezero Michigan, peto jezero po veličini na svijetu, da vidim kako izgleda zamrznuto. Dobro utopljena, stajala sam na obali gdje ljeti uživam upijajući sunčeve zrake. Pogled je bio čaroban. Voda se postupno smrzavala i nastalo je ledeno remek-djelo.

Budući da je uz samu obalu led bio čvrst, imala sam priliku »hodati po vodi«. Iako sam znala da je led dovoljno debeo da izdrži moju težinu, vrlo sam bojažljivo napravila prvih nekoliko koraka. Bojala sam se da će led puknuti. I dok sam oprezno istraživala taj nepoznati teren, nisam mogla ne sjetiti se Isusova poziva Petru da iskorači iz lađice u Galilejsko more.

Kada su učenici vidjeli Isusa kako hoda po vodi, prestrašili su se. No Isus im je rekao: »Budite hrabri! Ja sam. Ne bojte se!« (r. r. 26,27) Petar je uspio pobijediti strah i izišao je iz lađice jer je znao da je Isus ondje. Kada su njegovi odvažni koraci postali nesigurni zbog vjetra i valova, Petar je pozvao Isusa upomoć. Isus je još uvijek bio tamo, dovoljno blizu da ispruži ruku i spasi ga.

Ako ste danas u situaciju da vas Isus poziva da učinite nešto što vam se čini tako nemogućim kao hodanje po vodi, ohrabrite se. Onaj koji vas zove bit će s vama.

– Lisa Samra

Kad zazovemo Boga, On čuje.