Smisao života

Pročitajte: Evanđelje po Luki 12:22-34

22 Tada reče svojim učenicima: »Zato vam kažem: Ne brinite se za život: što ćete jesti, ni za tijelo: u što ćete se obući. 23 Jer je život vredniji od jela, i tijelo od odijela. 24 Pogledajte gavrane! Ne siju, ne žanju, nemaju skrovišta ni žitnica: Bog ih hrani. Koliko ste vi vredniji od ptica! 25 Tko od vas svojim brigama može produljiti svoj život pa i samo za jedan pedalj? 26 Ako dakle ne možete ni najmanje, zašto ste tako tjeskobno zabrinuti za ostalo? 27 Pogledajte ljiljane! Kako rastu! Ne rade, ne predu, a ipak vam kažem: Ni Salomon u svemu svom sjaju nije bio tako odjeven kao jedan jedini od njih. 28 I kad Bog travu, koja danas stoji na polju, a sutra se baca u peć, tako odijeva, koliko će više vas, malovjerni! 29 I zato ne pitajte što ćete jesti i što ćete piti, i ne uznemirujte se! 30 Za sve se to brinu neznabošci. Vaš Otac zna da vam to treba. 31 Nego tražite njegovo kraljevstvo, a ostalo će vam se dodati.
32 Ne boj se, malo stado; jer je volja vašega Oca da vam da kraljevstvo. 33 Prodajte što imate i dajte od toga milostinju! Pribavite sebi torbe nepoderive, neprolazno blago u nebu koje tat ne može ukrasti, niti ga moljac izjeda! 34 Jer gdje je vaše blago, ondje je i vaše srce.

Pazite i čuvajte se svake lakomosti! Ako tko i obiluje, njegov život nije ipak osiguran njegovim imanjem.

Luka 12:15

DOK sam nedavno prelistavala knjige o tome kako mudro upravljati novcem, uočila sam zanimljiv trend. Dok gotovo sve sadržavaju dobre savjete, mnoge ističu da je smanjivanje troškova preduvjet da biste poslije živjeli kao milijunaš. No jedna knjiga nudi nešto osvježavajuće drukčije: skroman život preduvjet je za ispunjen život. Ako trebate više i ljepše da biste bili sretni, »promašili ste smisao života«.

Te su me mudre riječi podsjetile na Isusov odgovor čovjeku koji Ga je tražio da kaže njegovu bratu da podijeli nasljedstvo s njime. Umjesto suosjećanja, Isus ga je otjerao i ukorio. »Pazite… jer ni onomu tko je u izobilju nije život osiguran njegovim imanjem!« (r. 15, K. S.), rekao je. Zatim je opisao plan bogatog čovjeka da spremi ljetinu i uživa u blagostanju – plan za mirovinu onoga vremena – s lošim završetkom. Umro je te noći (r. r. 16-20).

Iako moramo odgovorno raspolagati onim što imamo, Isusove riječi podsjećaju nas da provjerimo svoje motive. Naše srce treba biti usmjereno na traženje Božjeg kraljevstva i služenje drugima – ne na osiguravanje vlastite budućnosti (r. r. 29-31). Živimo li za Njega i velikodušno dijelimo s drugima, možemo u potpunosti uživati u ispunjenu životu s Njime sada – u Kraljevstvu koje daje smisao životu (r. r. 32-34).

– Monica Brands

Već sada i ovdje možemo živjeti ispunjenim životom.