Onaj koji daje da raste

Pročitajte: Evanđelje po Marku 4:26-29

26 Dalje je govorio: »Kraljevstvo je Božje kao čovjek koji baci sjeme u zemlju. 27 Spavao on ili bdio, danju ili noću, sjeme niče i raste, a da on i ne zna kako. 28 Sama od sebe donosi zemlja rod: najprije biljku, onda klas, napokon puno zrno u klasu. 29 Kad se tada pokaže rod, odmah spremi srp, jer je tu žetva.«

Tako niti je što onaj koji sadi, ni onaj koji zalijeva, nego Bog koji daje te raste.

1 Korinćanima 3:7

JEDNOGA dana ugledala sam žute točkice s desne strane našeg prilaza garaži. Šest narcisa, stisnutih između dva velika kamena, procvalo je u svoj ljepoti. Nisam ih zasadila, gnojila ni zalijevala lukovice pa nisam mogla odgonetnuti kako i zašto je cvijeće niknulo u našem dvorištu.

Isus je objasnio tajnu duhovnog rasta u prispodobi o rastu sjemena. On uspoređuje kraljevstvo Božje s ratarom »koji baci sjeme u zemlju« (Marko 4:26). On je vjerojatno pripremio zemlju najbolje što je mogao. A Isus je rekao da će sjeme niknuti »spavao on ili bdio… Sama od sebe donosi zemlja rod« (r. r. 27,28). Vlasnik zemlje pobire urod (r. 29), iako njegovo napredovanje ne ovisi o tome što on učinio ni o tome razumije li što se događa ispod površine tla.

Rast sjemena u Isusovoj prispodobi, kao i mojih narcisa, dogodio se u Božje vrijeme i zato što je Bog dao da rastu. Bilo da razmišljamo o osobnom rastu bilo o Božjem planu za širenje Crkve dok se Isus ne vrati, Gospodnji tajanstveni putovi ne ovise o našim sposobnostima i razumijevanju onoga što On čini. Ipak, Bog nas poziva da upoznamo, služimo i slavimo Onoga koji daje da sve raste, da žanjemo plodove duhovne zrelosti koju On potiče u nama i kroz nas.

– Xochitl Dixon

Bogu pripada slavu za rast Njegova naroda i Njegova kraljevstva.