Umivaonik ljubavi

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 13:1-17

1 Bilo je pred blagdan Vazma. Isus je znao kako mu je došao čas da pođe s ovoga svijeta k Ocu. Tada on, koji je ljubio svoje što su bili na svijetu, zasvjedoči svoju ljubav do kraja. 2 Bilo je za večerom. Već je bio đavao stavio namjeru u srce Judi, sinu Šimuna Iškariotskoga, da ga izda. 3 Znajući da mu je Otac sve dao u ruke, i da je od Boga izišao i da k Bogu ide, Isus 4 ustade od večere, skide svoju gornju haljinu, uze ručnik i njim se opasa. 5 Tada uli vodu u umivaonik i poče prati noge učenicima i otirati ručnikom kojim je bio opasan.
6 Tako dođe k Šimunu Petru. On mu reče: »Gospodine, zar ti da mi pereš noge?« 7 Isus mu odgovori: »Što ja činim, ti ne znaš sada, ali ćeš poslije razumjeti.« 8 Petar mu odvrati: »Nikad mi ti ne ćeš oprati noge!« Isus mu odgovori: »Ako te ne operem, ne ćeš imati dijela sa mnom.« 9 Reče mu Šimun Petar: »Onda, Gospodine, ne samo moje noge, nego i ruke i glavu.« 10 Isus mu reče: »Tko je opran, ne treba nego samo noge oprati, onda je sav čist. I vi ste čisti, ali ne svi.« 11 Budući da je znao za svog izdajnika, reče: »Niste svi čisti.«
12 A kad im je oprao noge, uzeo svoju gornju haljinu i opet sjeo za stol, reče im: »Znate li što vam ja učinih? 13 Vi zovete mene Učiteljem i Gospodinom, i pravo velite jer to jesam. 14 Kad dakle ja, Gospodin i Učitelj, oprah vama noge, i vi trebate jedan drugome noge prati. 15 Jer vam dadoh primjer da i vi tako činite kao što ja učinih vama. 16 Zaista, zaista kažem vam: Nije sluga veći od svoga gospodara, niti je poslanik veći od onoga koji ga je poslao. 17 Kad to znate, bit ćete blaženi, ako to činite.

Tada uli vodu u umivaonik i poče prati noge učenicima i otirati ručnikom kojim je bio opasan.

Ivan 13:5

PRIJE mnogo godina profesor nas je, na satu fizike, zamolio da mu – bez okretanja – kažemo koje je boje stražnji zid učionice. Nitko nije odgovorio, jer nitko nije znao.

Ponekad nam promaknu ili previdimo ‘stvari’ u životu jednostavno zato jer ne možemo sve pamtiti. I ponekad ne vidimo ono što je bilo tu cijelo vrijeme.

To se dogodilo meni kada sam nedavno iznova čitala izvještaj o tome kako je Isus prao noge svojim učenicima. Priča je poznata, jer ju često čitamo tijekom Velikog tjedna. Da se naš Spasitelj i Kralj ponizio i oprao noge svojim učenicima ispunjava nas strahopoštovanjem, jer su u Isusovo doba čak i židovski sluge bili toga pošteđeni. Smatralo se da im je to ispod časti. Ali ono što nisam primijetila jest da je Isus, koji je bio i čovjek i Bog, oprao noge Judi. Iako je znao da će Ga Juda izdati, o čemu čitamo u 11. retku 13. poglavlja Evanđelja po Ivanu, Isus se svejedno ponizio i oprao Judi noge.

Ljubav izlivena u umivaonik je ljubav koju je podijelio i s onima koji će ga izdati. Dok razmišljamo o događajima ovoga tjedna, koji završava proslavom Isusova uskrsnuća, molimo za dar poniznosti kako bismo mogli proširiti Isusovu ljubav na svoje prijatelje i neprijatelje.

– Amy Boucher Pye

Zbog ljubavi Isus se ponizio i oprao noge svojim učenicima.