Nestrpljivo iščekivanje

Pročitajte: Psalam 130

1 Iz dubine vapim k tebi, Gospode!
2 Gospode, čuj moj glas!
Neka pazi uho tvoje
na glas vapaja moga!
3 Ako se grijeha budeš spominjao, Gospode,
Gospode, tko će opstati?
4 Al’ u tebe je praštanje,
da bi te se bojali.

5 Ja se uzdam u Gospoda.
Duša se moja u njegovu uzda riječ.
6 Moja duša više iščekuje Gospoda
nego noćna straža zoru;
kao stražari zoru,
7 nek se uzda Izrael u Gospoda,
jer je u Gospoda milosrđe
i obilno je u njega otkupljenje.
8 I on će otkupiti Izraela
od svih grijeha njegovih.

Moja duša više iščekuje Gospoda nego noćna straža zoru; kao stražari zoru.

Psalam 130:6

SVAKOGA 1. svibnja u Oxfordu, Engleska, mnoštvo ranoranioca okuplja se kako bi pozdravili proljeće. Točno u 6 sati zbor Magdalen Collegea zapjeva s vrha Magdalen Towera. Tisuće nestrpljivo čekaju da mračnu noć prekinu pjesma i zvonjava zvona.

Poput njih i ja često čekam. Čekam odgovore na molitve ili Božje vodstvo. Iako ne znam točno vrijeme kada će prestati moje čekanje, učim čekati iščekujući. U 130. psalmu pjesnik piše da je u velikoj tjeskobi jer je suočen s okolnostima koje mu se čine poput najmračnije noći. I usred svih nevolja, on odlučuje pouzdati se u Boga i ostaje pripravan poput stražara zadužena da objavi svitanje dana. »Duša moja čeka Gospodina više no zoru straža noćna; više no zoru straža noćna« (r. 6, K. S.).

Iščekivanje da Božja vjernost probije noćnu tamu daje psalmistu nadu da će izdržati usrkos trpljenju. Na temelju obećanja koja nalazimo posvuda u Bibliji, ta nada mu pomaže da nastavi čekati, iako se prve zrake svjetlosti još ne naziru.

Ohrabrite se ako ste usred mračne noći. Zora dolazi – bilo u ovom životu ili u nebu! U međuvremenu, ne gubite nadu, nego nastavite čekati Gospodina. On će doći.

– Lisa Samra

Bogu možemo vjerovati i kad je svjetlost i kad je mrak.