Mnogi darovi, jedna svrha

Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 12:4-14
4 Milosni su darovi različiti, ali je Duh isti. 5 I različite su službe, ali je Gospodin isti. 6 I različita su djelovanja, ali je isti Bog koji čini sve u svima. 7 A svakomu se daje objava Duha na korist. 8 Doista, jednomu se daje po Duhu riječ mudrosti, drugomu riječ znanja po istom Duhu; 9 drugomu vjera u istom Duhu, drugomu milosni dar liječenja u jednom Duhu; 10 drugomu da čini čudesa, drugomu proroštvo, drugomu da razlikuje duhove, drugomu različiti jezici, drugomu da tumači jezike. 11 A sve to čini jedan i isti Duh koji dijeli svakome kako hoće.
Različitost udova i jedinstvo tijela
12 Doista, kao što je jedno tijelo, ali ima mnogo udova, a svi udovi tijela, premda su mnogi, jedno su tijelo, tako i Krist. 13 Jer jednim Duhom mi smo svi kršteni u jedno tijelo, bili Židovi bili Grci, robovi ili slobodni; i svi smo jednim Duhom napojeni. 14 Jer ni tijelo nije jedan ud, nego mnogi.

Doista, kao što je jedno tijelo, ali ima mnogo udova, a svi udovi tijela, premda su mnogi, jedno su tijelo, tako i Krist.

1 Korinćanima 12:12

KUKURUZ ili klip kukuruza osnovna je hrana u mojoj domovini Meksiku. Postoji toliko mnogo različitih vrsta. Možete pronaći žute, smeđe, crvene, crne pa čak i klipove šarenog uzorka. No ljudi u gradovima ne vole višebojne klipove. Ugostitelj i istraživač Amado Ramírez objašnjava da je razlog tomu uvjerenost da je ujednačenost znak kvalitete. Ipak, raznobojni kukuruz daje dobar okus tortiljama.

Kristova Crkva sličnija je šarenom nego jednobojnom klipu kukuruza. Apostol Pavao upotrijebio je tijelo kao sliku Crkve, jer iako smo svi jedno tijelo i imamo istoga Boga, svatko je od nas dobio drukčiji dar. Kao što kaže Pavao: »I različite su službe, ali je Gospodin isti. I različita su djelovanja, ali je isti Bog koji čini sve u svima« (r. r. 5,6). Različiti načini na koje pomažemo jedni drugima pokazuju Božju velikodušnost i kreativnost.

I dok prihvaćamo svoju različitost, potrudimo se učiniti sve što možemo kako bismo ojačali jedinstvo u vjeri i svrsi. Da, imamo različite sposobnosti i podrijetlo. Govorimo različitim jezicima i dolazimo iz različitih zemalja, ali imamo istoga predivnog Stvoritelja koji uživa u tolikoj raznolikosti.

– Keila Ochoa

Trebamo jedni druge da bismo bili ono što Bog želi da budemo.