Kroz križ

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 4:8-18

8 U svemu smo pritisnuti nevoljama, ali nismo skršeni; zbunjeni smo, ali ne očajavamo; 9 progone nas, ali mi nismo zapostavljeni; obaraju nas, ali mi ne padamo. 10 Uvijek nosimo Isusovo umiranje na svom tijelu da se očituje i Isusov život na našemu tijelu. 11 Doista, mi se uvijek predajemo na smrt da se i život Isusov očituje na našem smrtnome tijelu. 12 Dakle, smrt djeluje u nama, a život u vama. 13 Pismo kaže: »Vjerovao sam, zato sam govorio.« Zato i mi, imajući isti duh vjere, vjerujemo pa govorimo. 14 Znamo da će onaj koji je uskrisio Gospodina Isusa i nas s Isusom uskrisiti i postaviti s vama. 15 Doista, sve je zbog vas da milost, umnožena zahvalom mnogih, služi na što veću Božju slavu.
16 Zato ne malakšemo, nego ako se naš izvanjski čovjek i raspada, ipak se naš unutrašnji obnavlja iz dan u dan. 17 Jer naša sadašnja laka nevolja donosi nam obilnu vječnu slavu koja sve nadvisuje. 18 Mi ne gledamo na ovo što se vidi, nego na ono što se ne vidi, jer je ovo što se vidi prolazno, a ono što se ne vidi vječno.

Doista sam se uvjerio da nas (ništa)… ne može rastaviti od Božje ljubavi… u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.

Rimljanima 8:38,39

MOJ suradnik Tom ima 20 x 30 cm veliki stakleni križ na svome stolu. Darovao mu ga je njegov prijatelj Phil, koji je kao i Tom pobijedio karcinom. Dao mu ga je zato da nauči sve gledati »kroz križ«. Taj je križ podsjetnik da ga Bog voli i ima plan za njegov život. To se odnosi na sve nas koji vjerujemo Isusu, osobito u teškim vremenima. Mnogo je lakše usredotočiti se na svoje probleme nego na Božju ljubav.

Apostol Pavao je savršeni primjer gledanja kroz križ. O nevoljama piše: »Progone nas, ali mi nismo zapostavljeni, obaraju nas, ali mi ne padamo« (2 Korinćanima 4:9). Vjerovao je da je i u takvim vremenima Bog na djelu »Jer naša sadašnja laka nevolja donosi nam obilnu vječnu slavu koja sve nadvisuje. Mi ne gledamo na ono što se vidi… jer je ovo što se vidi prolazno, a ono što se ne vidi vječno« (r. r. 17,18).

»Gledati na ono što se ne vidi« ne znači umanjivati probleme. Paul Barnett, u komentaru ovog odlomka, objašnjava: »Mora postojati povjerenje utemeljeno na tome da Bog ima svrhu za (nas)… S druge strane, postoji čvrsto uvjerenje da jačamo kada se nada pomiješa s boli.«

Isus je dao svoj život za nas. Njegova je ljubav duboka i požrtvovna. Gledamo li život »kroz križ«, vidimo Njegovu ljubav i vjernost. I naše povjerenje u Njega raste.

– Anne Cetas

Sve gledajte kroz križ.