Dome slatki dome

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 14:1-14

1 Neka se ne plaši vaše srce! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! 2 Mnogo je stanova u kući mojega Oca. Kad ne bi bilo tako, kazao bih vam. Jer idem pripraviti vam mjesto. 3 I kad odem i pripravim mjesto, opet ću doći i uzet ću vas k sebi, da i vi budete gdje sam ja. 4 I kamo ja idem znate, i put znate.« 5 Toma mu odvrati: »Gospodine, ne znamo kamo ideš; pa kako možemo znati put?« 6 Isus mu reče: »Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni. 7 Kad biste poznavali mene, onda biste poznavali i mojega Oca. Odsad ga poznajete, poznajete jer ste ga vidjeli.« 8 Tada mu reče Filip: »Gospodine, pokaži nam Oca! To nam je dosta.« 9 Isus mu odvrati: »Tako sam već dugo s vama i nisi me upoznao, Filipe? Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako onda veliš: Pokaži nam Oca? 10 Zar ne vjeruješ da sam ja u Ocu i da je Otac u meni? Riječi koje vam ja govorim, ne govorim od sebe samoga, a i djela čini Otac koji ostaje u meni. 11 Vjerujte mi da sam ja u Ocu i da je Otac u meni. Ako li ne, vjerujte mi zbog samih djela! 12 Zaista, zaista kažem vam: Tko vjeruje u mene, djela koja ja činim i on će činiti, i veća će od ovih činiti. Jer ja idem k Ocu. 13 Sve što onda zamolite u moje ime, učinit ću da se proslavi Otac u Sinu. 14 Ako me za što zamolite u moje ime, ja ću to učiniti.

Mnogo je stanova u kući mojega Oca. Kad ne bi bilo tako, kazao bih vam. Jer idem pripraviti vam mjesto.

Ivan 14:2

»ZAŠTO moramo napustiti svoj dom i odseliti se?« pitao je moj sin. Teško je objasniti što je dom, pogotovo petogodišnjaku. Napuštali smo kuću, ali ne naš dom, u smislu da je dom tamo gdje su naši voljeni. To je mjesto kamo se želimo vratiti nakon dugog putovanja ili nakon cjelodnevnog posla.

Kad je Isus bio u »gornjoj sobi« samo nekoliko sati prije nego što je umro, rekao je svojim učenicima: »Neka se ne plaši vaše srce!« (r. 1) Učenici nisu bili sigurni što će biti s njima jer je Isus pretkazao svoju smrt. Ali uvjerio ih je da će biti s njima i podsjetio ih da će Ga ponovo vidjeti. Rekao im je: »Mnogo je stanova u kući Mojega Oca… idem pripraviti vam mjesto« (r. 2). Mogao je upotrijebiti druge riječi da opiše nebo. Međutim, odabrao je riječi koje ne opisuju neudobno ili nepoznato mjesto, nego mjesto na kojem će biti Isus, naš Ljubljeni.

Clive S. Lewis je napisao: »Na putu naš nebeski Otac nam daje da se odmorimo u nekim ugodnim svratištima, ali ne želi da pomislimo da je to dom.« Možemo zahvaliti Bogu za »ugodna svratišta« u životu, ali imajmo na umu da je naš pravi dom na nebu gdje ćemo »svagda biti s Gospodinom« (1 Solunjanima 4:17).

– Keila Ochoa

Jedva čekamo da zauvijek budemo sa svojim Gospodinom.