Brižno čuvajte

Pročitajte: Jeremija 23:20-24
20 Ne odvraća se Gospodnji gnjev
dok to nije izvršio,
dok nije ispunio što je u srcu naumio.
Na završetku dana spoznat ćete to jasno.

21 Nisam poslao te proroke,
pa ipak trče.
Nisam im govorio,
pa ipak prorokuju.
22 Kad bi bili stajali u mom vijeću,
kazivali bi mojemu narodu moje riječi,
odvraćali bi ga od njegova zla puta
i od njegovih bezbožnih djela.

23 Jesam li ja Bog koji samo vidi u blizini«, govori Gospodin, »a ne i Bog u daljini? 24 Može li se tko sakriti tako tajno da ga ja ne bih vidio?«, govori Gospodin. »Ne ispunjavam li ja nebo i zemlju?«, govori Gospodin.

»Ne ispunjavam li Ja nebo i zemlju?« govori Gospodin.

Jeremija 23:24

PRIJE odlaska u školu, na samim vratima, pitala sam svoga sina je li oprao zube. Ponovila sam pitanje i podsjetila ga na važnost da govori istinu. Očito nije bio dirnut mojom blagom opomenom jer je napola u šali rekao kako bi bilo najbolje da u kupaonici postavim nadzornu kameru. Tada bih mogla osobno provjeriti je li oprao zube, a on ne bi bio u iskušenju da laže.

Iako nas prisutnost nadzornih kamere može podsjeti da slijedimo pravila, još uvijek postoje mjesta na koja možemo otići neopaženo ili tako da nas drugi ne vide. Premda možemo izbjeći ili prevariti nadzorne kamere, zavaravamo se ako mislimo da možemo izbjeći i Božjem pogledu.

Bog pita: »Može li se tko sakriti tako tajno da ga Ja ne bih vidio?« (r. 24) U Njegovu pitanju nalazimo i ohrabrenje i upozorenje.

Upozorenje je da se ne možemo sakriti od Boga. Ne možemo pobjeći ni prevariti Ga. On vidi sve što radimo.

Ohrabrenje je da nema mjesta na zemlji ili na nebu na kojem smo izvan dosega svojega brižnog nebeskog Oca. Čak i kad se osjećamo samima, Bog je s nama. Bez obzira na to kamo idemo danas, neka nas ta istina potakne da odaberemo poslušnost Njegovoj riječi i primimo utjehu – Bog bdije nad nama.

– Lisa Samra

Od Boga se ne možemo sakriti.