Raskošni izrazi ljubavi

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 9:6-15

6 A ovo velim: tko oskudno sije, oskudno će i žeti, a tko obilno sije, obilno će i žeti. 7 Svaki neka dâ kako je odlučio u srcu, a ne sa žalošću ili zbog prisile, jer Bog ljubi vesela darovatelja. 8 A Bog može učiniti da bude među vama obilna svaka milost, da u svemu imate svega svagda dovoljno i da vam preostane za svako dobro djelo; 9 kao što je pisano:
»Raskošno dade siromasima,
njegova pravda ostaje dovijeka.«
10 A onaj koji »daje sjeme sijaču«, dat će i kruh za jelo i umnožit će vaše sjeme i dat će da uzrastu plodovi vaše pravde, 11 da se u svemu obogatite za svaku darežljivost koja po nama iskazuje hvalu Bogu. 12 Jer ovo bogoštovno pomaganje ne podmiruje samo oskudicu svetih, nego donosi i obilan plod po mnogim hvalama u Gospodinu, 13 kad zbog ove prokušane službe ljubavi oni slave Boga za vaše poslušno ispovijedanje Kristova evanđelja i za darežljivost kojom dijelite njima i svima. 14 U svojoj molitvi za vas oni čeznu za vama zbog obilne Božje milosti u vama. 15 Hvala Bogu na njegovu neizrecivom daru!

… da se u svemu obogatite za svaku darežljivost koja po nama iskazuje hvalu Bogu.

2 Korinćanima 9:11

ZA svaku godišnjicu braka moj muž Alan daruje mi veliki buket cvijeća. Kada je ostao bez posla, nisam očekivala da će nastaviti tako raskošnim darom iskazivati svoju privrženost. Ipak, na našu devetnaestu godišnjicu predivni cvjetovi svih boja dočekali su me na uobičajenome mjestu, blagovaonskome stolu. Budući da mu je bilo važno nastaviti tradiciju, Alan je svakoga mjeseca odvojio nešto novca kako bi imao dovoljno da pokaže koliko me voli.

Pomnim planiranjem moj je muž pokazao velikodušnost, nalik onoj na koju je Pavao poticao vjernike u Korintu. Pohvalio je crkvu zbog njihove dragovoljne revnosti i dara (r. r. 2,5) i podsjetio ih da Bog uživa u takvim darivateljima (r. r. 6,7). Uostalom, nitko ne daje više od našega ljubljenog Boga, koji se brine da imamo sve što trebamo (r. r. 8-10).

Možemo biti velikodušni u svim vrstama davanja, brinuti se jedni za druge, jer Gospodin podmiruje sve naše materijalne, duševne i duhovne potrebe (r. 11). Kada dajemo, pokazujemo zahvalnost za sve što je Bog dao nama. Možemo čak i potaknuti druge da slave Gospodina i daju od onoga što je njima Bog dao (r. r. 12,13). Nesebično davanje, raskošni izrazi ljubavi i zahvalnosti pokazuju naše povjerenje u Božju skrb za svoj narod.

– Xochitl Dixon

Velikodušno dajući pokazujemo pouzdanje u Boga.