Pčele i zmije

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 7:7-11

7 Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se. 8 Jer svaki koji moli, prima; tko traži, nalazi; tko kuca, otvara mu se. 9 Tko će od vas svojemu sinu dati kamen, ako ga zamoli kruha? 10 Ili tko će mu dati zmiju, ako zamoli ribu? 11 Kad dakle vi, koji ste zli, znate davati dobre dare svojoj djeci, koliko će više vaš nebeski Otac dati dobra onima koji ga za to mole!

Kad dakle vi, koji ste zli, znate davati dobre dare svojoj djeci, koliko će više vaš nebeski Otac dati dobra onima koji Ga za to mole!

Matej 7:11

IZGLEDA da su tate zaduženi za rješavanje problema. Primjerice, moja djeca su nedavno otkrila da su pčele napravile gnijezdo u pukotini naše betonske prednje verande. Uzeo sam sprej i krenuo u bitku.

Ubole su me. Pet puta.

Ne sviđaju mi se ubodi insekata. No bolje mene nego djecu ili ženu. Briga o mojoj obitelji na prvome mi je mjestu. Moja su djeca uočila problem i zamolila me da ga riješim. Bili su sigurni da ću ih zaštiti od onoga čega su se bojali.

U 7. poglavlju Evanđelja po Mateju Isus uči i nas da svoje potrebe donosimo Bogu (r. 7). Da bi to objasnio, daje primjer: »Tko će od vas svojemu sinu dati kamen, ako ga zamoli kruha? Ili tko će mu dati zmiju, ako zamoli ribu?« (r. r. 9,10) Za brižne roditelje odgovor je očit. Međutim, Isus svejedno odgovara i potiče nas da ne gubimo pouzdanje u velikodušnost svojega nebeskog Oca: »Dakle: ako vi, premda ste zli, možete davati djeci svojoj dobre darove, koliko će više Otac vaš nebeski dati dobra onima koji Ga mole?« (r. 11, K. S.)

Vjerujem da ne mogu voljeti svoju djecu više no što ih volim. No Isus nas uvjerava da je čak i najveća ljubav zemaljskog oca ništa u odnosu na Božju ljubav za nas.

– Adam Holz

Za sve što trebamo oslonimo se na svoga nebeskog Oca.