Svladavanje izazova

Pročitajte: Nehemija 6:1-9,15

1 Kad dođe do ušiju Sanbalatu, Tobiji i Arapinu Gešemu te ostalim našim neprijateljima da sam sazidao zidine i da nije ostalo u njemu ništa provaljeno – ipak dotad nisam bio namjestio krila na vratima – 2 poslaše Sanbalat i Gešem k meni i poručiše mi: »Dođi, održat ćemo sastanak u jednom selu u ononskoj ravnici!« A oni su mislili zlo po me. 3 Ja im stoga poslah glasnike i poručih: »U velikom sam poslu i zato ne mogu doći. Posao bi stao kad bih ga pustio i došao k vama.« 4 Tako su slali k meni četiri puta, i ja im uvijek jednako odgovorih. 5 Tada posla Sanbalat po peti put tako svojega slugu meni s otvorenim pismom.
6 U njemu je bilo pisano: »Ide glas među narodima – i Gešem to potvrđuje – da vi, ti i Judejci, snujete bunu: zato opet zidaš zid. Ti sam da hoćeš postati njihov kralj i tako nešto. 7 I da si postavio proroke koji će te u Jeruzalemu proglasiti judejskim kraljem. I takvi glasovi doći će kralju do ušiju. Zato dođi da se dogovorimo.« 8 Nato ja poslah k njemu i poručih mu: »Ništa nema od toga što tvrdiš; ti si to sam izmislio.« 9 Svi nas oni naime htjedoše uplašiti jer su se nadali da ćemo onda odustati od posla, tako da ne bude završen. »Ali sad ojačaj moje ruke!«

15 A zid je bio dovršen nakon pedeset i dva dana, dvadeset petoga dana mjeseca elula.

A zid je bio dovršen nakon pedeset i dva dana, dvadeset petoga dana mjeseca elula.

Nehemija 6:15

NALAZILE smo se jedanput mjesečno da vidimo kako napreduju ciljevi koje smo si postavile. Moja prijateljica Mary željela je presvući sjedala blagovaonskih stolaca do kraja godine. U studenome me je izvijestila o napretku od listopada: »Trebalo mi je deset mjeseci i dva sata da obnovim stolce.« Nakon što nekoliko mjeseci nije uspijevala pronaći tkaninu ili predah od zahtjevnog posla i brige o djeci, da ostvari postavljeni cilj bila su dovoljna dva sata predanog rada.

Bog je pozvao Nehemiju da napravi nešto mnogo veće: započne obnovu Jeruzalema nakon što su 150 godina sve zidine bile razrušene (2:3-5,12). Dok su radili doživljavali su ismijavanje, napade, ometanje i iskušenja (4:3,8; 6:10-12). No Bog se pobrinuo da ostanu postojani – odlučni u svojem nastojanju – i dovrše posao za samo pedeset dva dana.

Svladavanje izazova zahtijeva mnogo više od osobne želje ili cilja; Nehemiju je poticalo to što je znao da mu je zadaću povjerio sam Bog. Taj je osjećaj svrhe ohrabrio narod da ga slijedi usprkos velikom protivljenju. Kada nam Bog povjeri zadaću – bilo da popravimo odnos ili posvjedočimo što je učinio u našem životu – On nam daje potrebnu vještinu i snagu da u tome ustrajemo, bez obzira na probleme koje ćemo imati.

– Kirsten Holmberg

Bog će nam pomoći da prevladamo prepreke.