Pismo prijatelju

Pročitajte: Treća Ivanova poslanica

1 Starješina ljubljenome Gaju kojega ja ljubim u istini. 2 Ljubljeni, želim ti u svemu dobro, i da budeš zdrav, kao što je tvojoj duši dobro. 3 Vrlo se obradovah kad dođoše braća i posvjedočiše za tvoju istinu, kako ti u istini hodiš. 4 Nemam veće radosti od ove: čuti da moja djeca hode u istini.
5 Ljubljeni, vjerno radiš u svemu što činiš braći, a osobito putnicima. 6 Oni posvjedočiše tvoju ljubav pred Crkvom, i dobro ćeš učiniti ako ih dalje opremaš kako je dostojno Boga. 7 Jer radi njegova imena izađoše, a ne primaju ništa od neznabožaca. 8 Mi smo dakle dužni primati takve, da budemo suradnici istine.
9 Pisao sam nešto Crkvi, ali Diotref, koji hoće biti prvi među njima, ne prima nas. 10 Zato, ako dođem, razotkrit ću njegova djela: govori o nama zlobne riječi. I nije mu to dosta, nego sam ne prima braću i zabranjuje onima koji to hoće te ih isključuje iz Crkve.
11 Ljubljeni, ne ugledaj se u zlo, nego u dobro! Tko čini dobro, od Boga je; a tko čini zlo, nije vidio Boga. 12 Demetriju svjedoče svi, i sama istina; a i mi svjedočimo, i znaš da je naše svjedočanstvo istinito.
13 Mnogo bih ti imao pisati; ali neću ti pisati crnilom i perom, 14 nego se nadam da ću te skoro vidjeti i da ćemo govoriti licem u lice. 15 Mir tebi! Pozdravljaju te prijatelji. Pozdravi prijatelje poimence!

Starješina ljubljenome Gaju kojega ja ljubim u istini.

3 Ivanova 1:1

TO što je apostol Ivan učinio za svoga prijatelja Gaja u 1. stoljeće umijeće je koje izumire u 21. stoljeću. Napisao je pismo.

Catherine Field, jedna od onih koji pišu za New York Times, rekla je: »Pisanje pisama ubrajamo u najstarija umijeća. Pomislimo li na pisma, sjetit ćemo se Pavla iz Tarza«, na primjer. Možemo dodati i apostola Ivana.

U svome pismu Gaju Ivan je napisao da se nada da je dobroga tjelesnog i duševnog zdravlje. Zatim je pohvalio Gajevu vjernost i njegovu ljubav prema Crkvi. Ivan je također spomenuo problem u crkvi i obećao da će o tome razgovarati osobno kada se vide. I osvrnuo se na vrijednost činjenja dobrih djela za Božju slavu. Sve u svemu, bilo je to ohrabrujuće i izazovno pismo prijatelju.

Digitalni način komunikacija možda će značiti da će pisanje pisama na papiru nestati, ali to nas ne bi trebalo zaustaviti da ohrabrujemo druge. Pavao je napisao pismo ohrabrenja na pergamentu; mi možemo poticati druge na različite načine. Nije bitno kako to činimo, nego da odvojimo trenutak kako bi drugi znali da ih volimo u Isusovo ime!

Zamislite ohrabrenje koje je Gaj iskusio kada je otvorio Ivanovo pismo. Možemo li i mi obasjati Božjom ljubavlju svoje prijatelje ljubaznom porukom ili poticajnim telefonskim pozivom?

– Dave Branon

Ohrabrujuće nam riječi donose nadu.