Radikalna ljubav

Pročitajte: Evanđelje po Luki 14:7-14

7 Kad je spazio kako su pozvani birali sebi prva mjesta, kaza im ovu prispodobu: 8 »Kad te tko pozove na svadbu, ne sjedaj na prvo mjesto! Mogao bi tko odličniji od tebe biti među pozvanima, 9 i tvoj i njegov gostoprimac mogao bi doći i reći ti: Podaj mjesto ovome! Tada bi, postiđen, morao zauzeti posljednje mjesto. 10 Nego, kad te tko pozove, idi i sjedi na posljednje mjesto! Tada će doći tvoj gostoprimac i reći ti: Prijatelju, pomakni se naviše! To će ti biti na čast pred svima koji sjede s tobom za stolom.
11 Jer svaki koji se uzvisi, ponizit će se, a tko se ponizi, uzvisit će se.«
12 A gostoprimcu reče: »Kad pozivaš na objed ili večeru, onda ne zovi svojih prijatelja ni svoje braće, rođaka ili bogatih susjeda; inače pozovu i oni tebe i vrate ti! 13 Nego kad pozivaš na gozbu, pozovi prosjake, sakate, hrome i slijepe! 14 Blago onda tebi! Jer ti oni ne mogu vratiti, ali će ti se vratiti o uskrsnuću pravednih.«

Nego kad pozivaš na gozbu, pozovi prosjake, sakate, hrome i slijepe!

Luka 14:13

SAMO tjedan prije zakazanog dana otkazano je Sarahino vjenčanje. Unatoč tuzi i razočaranju, odlučila je da neće dopustiti da propadne hrana kupljena za svadbenu večeru. No odlučila je učiniti neke promjene. Maknula je stol za darove i promijenila popis uzvanika. Na večeru je pozvala korisnike lokalnog prihvatilišta za beskućnike.

Isus je zagovarao tu vrstu bezuvjetne ljubavi kada je rekao Farizejima: »Nego kad pozivaš na guzbu, pozovi prosjake, hrome i slijepe! Blago onda tebi!« (r. r. 13,14). A to je značilo da će tada blagoslov primiti od Boga jer mu ti gosti neće moći uzvratiti. Isus je odobravao pomaganje ljudima koji neće moći uzvratiti velikodušnom donacijom, ugodnim časkanjem ili dobrim društvenim vezama.

Imamo li na umu da je Isus to rekao dok je bio na objedu kod Farizeja, Njegova poruka se čini provokativnom i radikalnom. Ali prava je ljubav radikalna. Netko je rekao da je ljubav davanje kako bismo pomogli drugima, ne očekujući nešto zauzvrat. Tako je Isus ljubio svakoga od nas. Vidio je naše unutarnje siromaštvo i dao je život za nas.

Osobno poznavati Krista je putovanje u Njegovu beskonačnu ljubav. Svi smo pozvani istražiti »i spoznati Kristovu ljubav koja nadilazi svaku spoznaju« (Efežanima 3:19).

– Jennifer Benson Schuldt

Kako je neizmjerna Očeva ljubav za nas!