Radost davanja

Pročitajte: Prva poslanica Solunjanima 5:12-24

12 A molimo vas, braćo, da priznate one koji se trude među vama, koji su vam predstojnici u Gospodinu te vas opominju. 13 Cijenite ih osobito u ljubavi zbog njihova djela. Živite u miru među sobom!
14 Potičemo vas, braćo: poučavajte neuredne, tješite malodušne, pomažite slabima, budite strpljivi sa svima! 15 Gledajte da nitko ne vraća kome zlo za zlo; nego svagda revno nastojte oko dobra među sobom i prema svima! 16 Svagda se radujte! 17 Molite se bez prestanka! 18 Na svemu zahvaljujte; jer je to Božja volja u Kristu Isusu za vas. 19 Ne gasite Duha! 20 Ne prezirite proroštava! 21 A sve kušajte i što je dobro zadržite! 22 Klonite se svake vrste zla!
23 A sam Bog mira neka vas posveti u punoj mjeri. Neka se vaš cjeloviti duh, vaša duša i vaše tijelo sačuva besprijekorno za dolazak našega Gospodina Isusa Krista! 24 Vjeran je onaj koji vas pozva, on će i izvršiti.

Potičemo vas, braćo: poučavajte neuredne, tješite malodušne, pomažite slabima, budite strpljivi sa svima!

1 Solunjanima 5:14

BIO je to grozan tjedan. Osjećala sam se pospanom i bezvoljnom, iako nisam mogla dokučiti zašto.

Pred kraj tjedna saznala sam da je jednoj mojoj teti zatajio bubreg. Znala sam da ju moram posjetiti – ali da budem iskrena, najradije bih to izbjegla. No ipak sam otišla k njoj. Ručale smo, razgovarale i molile se zajedno. Sat vremena poslije otišla sam od nje osjećajući se bolje prvi put u posljednjih nekoliko dana. Usredotočenost na nekoga drugog, a ne na sebe, popravilo je moje raspoloženje.

Psiholozi smatraju da davanje može pružiti zadovoljstvo, koje se javlja kada davatelj vidi primateljevu zahvalnost. Neki čak vjeruju da smo stvoreni da budemo darežljivi!

Možda je zato Pavao, kad je ohrabrivao crkvu u Solunu da izgrađuju svoju zajednicu, poticao vjernike da pomažu »slabima« (r. 14). Prije toga ponovio im je Isusove riječi: »Mnogo je blaženije davati, negoli primati« (Djela ap. 20:35). Iako je to Isus rekao govoreći o davanju novca, to se odnosi i na davanje vremena i truda.

Kada dajemo, dobivamo uvid u to kako se Bog osjeća. Razumijemo zašto je sretan što nam daje svoju ljubav i mi dijelimo Njegovu radost i zadovoljstvo blagoslivljajući druge. Mislim da ću uskoro opet posjetiti svoju tetu.

– Leslie Koh

Onaj koji daje najviše prima.