Napreduje ili dovršeno?

20 kolovoz 2018

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 10:5-14
5 Zato, ulazeći u svijet, govori:
»Žrtvu i prinos nisi htio,
ali si mi pripravio tijelo.
6 Paljenice i okajnice
nisu ti bile ugodne.
7 Tada rekoh: Evo dolazim!
U svitku knjige pisano je za mene
da činim tvoju volju, o Bože!«
8 Prije kazavši: »Žrtava, prinosnica i paljenica i okajnica za grijehe nisi htio, niti su ti bile ugodne« – koje se po Zakonu prinose – 9 tada reče: »Evo dolazim činiti tvoju volju.« Ukida prvo da uspostavi drugo. 10 U ovoj smo volji posvećeni prinosom tijela Isusa Krista jedanput zauvijek.
11 Svaki svećenik služi svaki dan i prinosi mnogo puta iste žrtve koje nikad ne mogu otkloniti grijeha. 12 A on, prinijevši jednu žrtvu za grijehe, sjedi svagda s desne strane Bogu, 13 čekajući dalje, »dok se ne polože njegovi neprijatelji za podnožje njegovim nogama.« 14 Doista, on je jednim prinosom usavršio zauvijek one koji bivaju posvećeni.

Doista, on je jednim prinosom usavršio zauvijek one koji bivaju posvećeni.

Hebrejima 10:14

ZADOVOLJSTVO je dovršiti posao. Primjerice, svakoga mjeseca jedan od mojih poslova seli iz kategorije »napreduje« u »dovršeno«. Volim pritisnuti tu tipku »dovršeno«. Ali prošloga mjeseca kad sam to učinio, pomislio sam, kada bih barem to isto mogao učiniti s neriješenim pitanjima svoje vjere! Čini se da život kršćana nikada nije dovršen.

Onda sam se sjetio Hebrejima 10:14. Taj redak opisuje kako nas Kristova žrtva potpuno otkupljuje. U biti, ta tipka »dovršeno« pritisnuta je za nas. Isusova smrt učinila je za nas ono što mi nismo mogli: učinio nas je prihvatljivima u Božjim očima kad se za spasenje pouzdamo u Njega. »Dovršeno je« (Ivan 19:30), kao što kaže sam Isus. No iako je Njegova žrtva dovršena i potpuna, ostatak života provodimo u toj duhovnoj stvarnosti – bivamo »posvećeni«, kako piše pisac Poslanice Hebrejima.

Činjenicu da je Isus dovršio nešto na čemu se u našem životu i dalje radi, teško je razumjeti. Imam li duhovne probleme ohrabruje me kad se sjetim da je Isusova žrtva za mene – i za vas – potpuna… iako je to kako živimo svoju vjeru još u izgradnji. Ništa ne može zaustaviti Boga da s vremenom postigne to što je naumio: da Mu budemo slični (pročitajte 2 Korinćanima 3:18).

– Adam Holz

Bog neprestano radi na nama.