Ispravno se moliti

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 6:5-15

5 Kad se molite, ne budite kao licemjeri! Oni se najradije mole u sinagogama i na uličnim uglovima, da upadnu ljudima u oči. Zaista kažem vam, oni su već primili svoju plaću. 6 Kad se ti hoćeš moliti, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i moli svog Oca u tajnosti! Tvoj Otac, koji vidi u tajnosti, platit će ti. 7 Kad se molite, ne brbljajte kao neznabošci! Oni misle da će biti uslišani zbog svojih mnogih riječi. 8 Ne povodite se za njima! Jer zna vaš Otac što vam treba prije nego ga zamolite. 9 Ovako se molite:
Oče naš, koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje!
10 Dođi kraljevstvo tvoje!
Budi volja tvoja;
kako na nebu, tako i na zemlji!
11 Kruh naš svagdanji daj nam danas!
12 I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima svojim!
13 I ne uvedi nas u napast,
nego nas izbavi od zla!
14 Ako otpuštate ljudima njihove pogrješke, otpustit će ih i vama vaš Otac nebeski. 15 Ako ne otpuštate ljudima, ni vaš Otac ne će otpustiti vaših pogrješaka.

Kad se ti hoćeš moliti, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i moli svog Oca u tajnosti!

Matej 6:6

DIVIM se ljudima koji zapisuju molitve u dnevnike izlizane svakodnevnim rukovanjem, onima koji bilježe svaku molitvu i zahvalu, a zatim sve ažuriraju. Nadahnuta sam onima koji se okupljaju na zajedničku molitvu i čija su koljena izlizala tepih pokraj njihova kreveta. Godinama sam pokušavala oponašati njihov savršeni molitveni život, stil i rječitost onih koji se izražavaju bolje od mene. Nastojala sam pronaći odgovor na pitanje kako se ispravno moliti.

Na kraju sam shvatila da naš Gospodin samo želi čuti molitvu koja počinje i završava poniznošću (r. 5). Poziva nas na prisnu razmjenu – da dođemo k Njemu, a on obećava da će nas saslušati (6). Ne traži kićene ili naučene riječi ili fraze (r. 7). Uvjerava nas da je molitva dar, prilika da ga veličamo (r. r. 9,10), pokažemo povjerenje da će nam dati sve što trebamo (r. 11) i potvrdimo svoju sigurnost u Njegovo oproštenje i vodstvo (r. r. 12,13).

Bog nas uvjerava da čuje i da Mu je važna svaka naša izgovorena i neizgovorena molitva. I suze koje kao nečujna molitva teku niz naše obraze. Pouzdajmo se u Boga i Njegovu savršenu ljubav i molimo ponizna srca koje se predaje i ovisi o Njemu. I to je sve.

– Xochitl Dixon

Pozvati se na Isusa kao svojega ljubljenog Spasitelja i Gospodina je ispravan način molitve.