Hvatanje lisica

Pročitajte: Pjesma nad pjesmama 2:14-17

Zaručnik:
14 Dođi, golubice moja,
što se gnijezdiš u klisurama,
u vrletnom zaklonu!
Daj da vidim tvoje lice,
daj da slušam tvoj glas,
jer je tvoj glas mekan
i tvoje lice blago.
Zaručnica:
15 O, ulovite nam lisice, male lisice,
što pustoše vinograd,
naš vinograd u cvatu.
16 Moj je dragi moj,
a ja sam njegova!
On je pastir na poljima ljiljana.
17 Prije nego rashladi dan
i rašire se sjene,
dođi, ljubljeni moj,
sličan srni
ili jelenu na gorama Betera.

O, ulovite nam lisice, male lisice, što pustoše vinograd.

Pjesma nad pjesmama 2:15

DOK smo razgovarale telefonom rekla sam prijateljici koja živi na moru da me veseli što čujem galebove. »Grozna stvorenja«, odgovorila je jer su za nju oni svakodnevna napast. Kao Londončanka, osjećam to isto prema lisicama. Ne smatram ih malim dražesnim stvorenjima, nego štetočinama koje nakon noćnog lutanja za sobom ostavljaju nered i smrad.

Lisice nalazimo u ljubavnoj poeziji, Salomonovoj Pjesmi nad pjesmama, starozavjetnoj knjizi koja govori o ljubavi između zaručnika i zaručnice, a neki komentatori smatraju, između Boga i Njegova naroda. Zaručnica upozorava na male lisice, tražeći od svog zaručnika da ih uhvati (r. 15). Lisice, željne grožđa, mogle bi uništiti nježnu, mladu vinovu lozu. Zaručnica se veseli zajedničkom bračnom životu i ne želi da išta ometa njihov ljubavni zavjet.

>Kako »male lisice« mogu omesti naš odnos s Bogom? U mome slučaju, kad kažem »da« na previše zahtjeva, postajem preopterećena i neljubazna, ili kad svjedočim nečijoj svađi mogu se zabrinuti, čak razljutiti. I dok molim Boga da ograniči učinak »malih lisica« – onih koje sam sama pustila da uđu ili onih koje su se same ušuljale – moje povjerenje i ljubav prema Bogu rastu jer osjećam Njegovu blizinu i vodstvo.

A što je s vama? Kako vam Bog može pomoći i zaštititi vas od svega što vas odvaja od Njega?

– Amy Boucher Pye

Bog može štititi naš odnos s Njime.