Što možemo učiniti

Pročitajte: Poslanica Filipljanim 2:1-11

1 Ako, dakle, postoji kakvo ohrabrenje u Kristu, ako postoji kakva utjeha ljubavi, ako postoji kakvo zajedništvo Duha, ako mi želite iskazati suosjećanje i sućut, 2 učinite mi ovu radost: budite istoga mišljenja, gajite istu ljubav, jednako osjećajte i razmišljajte! 3 Ništa ne činite iz prkosa ili radi tašte slave, nego u poniznosti smatrajte jedni druge većim od sebe! 4 Ne gledajte samo svaki na svoje, nego i ono što je drugih! 5 Budite jedni prema drugima kao što je Krist Isus.
6 Dok je bio u Božjemu obličju,
on se nije grčevito držao
svoje jednakosti s Bogom,
7 nego je sebe poništio uzevši obličje sluge,
i postao jednak ljudima.
Vanjštinom je bio kao čovjek.
8 Ponizio je samoga sebe
postavši poslušan do smrti,
do smrti na križu.
9 Zato i Bog njega uzvisi
i darova mu ime
koje je nad svakim imenom:
10 na Isusovo se ime
ima pokloniti svako koljeno
bića koja su na nebu i na zemlji i pod zemljom,
11 i svaki jezik ima priznati
da je Isus Krist – Gospodin,
na slavu Boga Oca.

Budite jedni prema drugima kao što je Krist Isus.

Filipljanima 2:5

IAKO nije mogao ustati iz kreveta, devedesetdvogodišnji Morrie Boogaart pleo je kape za beskućnike u Michiganu. Navodno je tijekom petnaest godine ispleo više od 8.000 kapa. Umjesto da misli na svoje zdravlje ili ograničenja, gospodin Boogaart učinio je sve što je mogao kako bi stavio potrebe drugih iznad svojih. Rekao je da ga je rad činio sretnim i dao mu svrhu. »Radit ću to sve dok ne odem kući, Gospodinu«, što se dogodilo u veljači ove godine. Iako većina onih koji su dobili kape nisu nikada čuli za njega ili koliko se žrtvovao da isplete svaku kapu, njegova postojana ljubav nadahnjuje ljude širom svijeta.

I mi možemo podići pogled iznad svojih nedaća, staviti druge ispred sebe i oponašati ljubav i suosjećajnost Spasitelja Isusa Krista (r. r. 1-5). Bog u tijelu – Kralj nad kraljevima – preuzeo je »obličje sluge«, čin istinske poniznosti (r. r. 6,7). Davši svoj život – najveću žrtvu – otišao je na križ umjesto nas (r. 8). Isus je dao sve za nas »na slavu Boga Oca« (r. 11).

Kao oni koji vjeruju u Isusa imamo prednost pokazati ljubav čineći dobra djela. Čak i ako mislimo da ne možemo ponuditi mnogo, možemo služiti. Možemo tražiti prilike da učinimo nešto lijepo i dobro za druge, jednostavno čineći ono što možemo.

– Xochitl Dixon

Možemo pokazati Kristovu ljubav čineći što možemo da bismo služili drugima.