Glupa ovca, dobar pastir

Pročitajte: Ezekiel 34:7-16

7 Zato, pastiri, čujte Gospodnju riječ! 8 Tako ja bio živ! – govori svemogući Gospodin. Budući da je moje stado postalo za grabež i za hranu divljim životinjama, i nije bilo pastira, i pastiri se moji nisu brinuli za moje stado, nego su moji pastiri napasali same sebe, a ne moje stado, 9 zato, pastiri, čujte riječ Gospodnju!
10 Ovako veli svemogući Gospodin: Evo, ja ću izići protiv tih pastira i iskat ću svoje stado iz njihove ruke. Učinit ću kraj njihovoj pastirskoj službi. Ne će više pastiri pasti same sebe. Otet ću svoje stado iz njihovih ralja. Ne će im više služiti za hranu. 11 Jer ovako veli svemogući Gospodin: Evo, ja ću se sam zauzeti za svoje stado i nadgledati ga.
12 Kao što pastir nadgleda svoje stado, kad je kod svojih razasutih ovaca, tako ću i ja nadgledati svoje ovce i oslobodit ću ih iz svih mjesta, kamo su se razasuli kad je bilo mračno i tamno. 13 Izvest ću ih iz naroda, i sakupit ću ih iz zemalja, i dovest ću ih natrag u njihovu zemlju. Vodit ću ih na pašu na Izraelovim gorama, u dolinama i po svim krajevima naseljenim u zemlji. 14 Vodit ću ih na dobru pašu. Na visokim Izraelovim gorama bit će njihov pašnjak. Ondje će počivati na dobru pašnjaku i imat će masnu pašu na Izraelovim gorama.
15 Ja ću sam pasti svoje stado i ja ću ih sam odmarati, govori svemogući Gospodin. 16 Zalutale ću tražiti, odagnane dovesti natrag, ozlijeđene zaviti, bolesne okrijepiti i zdrave i jake čuvati. Past ću ih kako je pravo.

Kao što pastir nadgleda svoje stado, kad je kod svojih razasutih ovaca, tako ću i Ja nadgledati svoje ovce.

Ezekiel 34:12

MOJ prijatelj Chad proveo je godinu dana radeći kao pastir u Wyomingu. »Ovce su tako glupe da će jesti samo ono što je ispred njih«, rekao mi je. »Čak i ako su pojele svu travu ispred sebe, neće se okrenuti i potražiti svježu travu, počet će jesti zemlju!«

>Nasmijala sam se jer sam se sjetila da se u Bibliji ljudi često uspoređuju s ovcama. Zato nije čudno da trebamo pastira! Ali s obzirom na to da su ovce jako glupe, nije dobar svaki pastir. One trebaju pastira koji se brine o njima. Kada je prorok Ezekiel pisao izgnanom Božjem narodu, sužnjima u Babilonu, usporedio ih je s ovcama koje su vodili loši pastiri. Umjesto da se brinu o svome stadu, izraelski su ih vođe iskorištavali (r. 3), a zatim ih ostavljali »divljim životinjama… za hranu (r. 5).

Božji narod nije gubio nadu. Bog, Dobri pastir, obećao im je da će ih spasiti od vođa koji su ih iskorištavali. Obećao je da će ih dovesti kući, voditi »na dobru pašu… Ondje će počinuti«. Liječit će ozlijeđene i tražiti izgubljene (r. r. 14-16). Potjerat će divlje životinje i Njegovo će stado biti na sigurnome (r. 28).

Oni koji pripadaju Božjem stadu trebaju brižnost i vodstvo. Jesmo li svjesni koliko smo blagoslovljeni što imamo Pastira koji nas vodi na sočne paše? (r. 14, K. S.)

– Amy Peterson

Slušam li glas svoga Pastira?