Na pogrešnoj strani?

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 1:12-18

12 A hoću da znate, braćo, da je moje sadašnje stanje čak pomoglo napretku evanđelja, 13 tako da se razglasilo po svem pretoriju i među ostalima da ja nosim okove zbog Krista. 14 I većina braće u Gospodinu, ohrabrena mojim okovima, usuđuje se još revnije, bez straha navješćivati Riječ. 15 Jedni doduše propovijedaju Krista iz zavisti i svađe, a drugi od dobre volje. 16 Ovi iz ljubavi, znajući da ležim radi obrane evanđelja. 17 A oni iz prkosa navješćuju Krista, neiskreno, da jače pritegnu moje okove. 18 Što dakle? Dok se na svaki način propovijeda Krist, bilo himbeno bilo iskreno, ja se tome radujem, a i radovat ću se.

A hoću da znate, braćo, da je moje sadašnje stanje čak pomoglo napretku Evanđelja.

Filipljanima 1:12

KADA je most za Techiman u Gani odnijela bujica, stanovnici New Kroboa s druge strane rijeke Tano bili su odsječeni. Posjećenost crkve u Techimanu također se smanjila jer su mnogi njezini članovi živjeli u New Krobou – na ‘pogrešnoj’ strani rijeke. Zbog novonastale situacije pastor Samuel želio je proširiti crkveni dječji dom kako bi mogli prihvatiti više siročadi. Molio se za to. Istodobno njegova je crkva organizirala sastanke na otvorenom preko rijeke u New Krobou. Uskoro su krstili prve obraćenike i nastala je nova crkva. I ne samo to, u njoj je bilo prostora za siročad koja je čekala smještaj. Bog je u teškim okolnostima započeo obnovu.

Kada se apostol Pavao našao na ‘pogrešnoj’ strani slobode, nije se žalio na okolnosti. U snažnom pismu Crkvi u Filipima napisao je: »Ali, braćo, želim da vi znate da je moj položaj veoma mnogo pripomogao širenju Radosne vijesti« (r. 12, K. S.). Zbog njegovih je okova tjelesna straža čula o Isusu (r. 13), a i većina braće ohrabrila se »navješćivati Riječ« (r. 14).

Usprkos preprekama, pastor Samuel i apostol Pavao shvatili su da im Bog u teškim trenucima pokazuje nove načine služenja. Što bi Bog mogao učiniti u okolnostima u kojima se danas vi nalazite?

– Tim Gustafson

Bog djeluje u nevoljama. To je poruka Biblije.