Ono što imamo

Pročitajte: Druga posl. Korinćanima 8:1-12

1 Javljamo vam, braćo, milost Božju koja je dana crkvama Makedonije. 2 Premda su bile kušane teškom nevoljom, ipak je obilna rijeka dobrotvornosti tekla iz punine njihove radosti i iz dubine njihova siromaštva. 3 Svjedočim za njih da su nas po mogućnosti i iznad mogućnosti, dragovoljno i usrdno, 4 molili za milost da i oni smiju pomagati svete. 5 Iznad svakoga očekivanja predadoše sami sebe najprije Gospodinu, a onda nama po Božjoj volji.
6 Zato zamolismo Tita, kao što je počeo, da onako dovrši i među vama to velikodušno djelo. 7 A vi, kako ste u svemu obilni, u vjeri i u riječi, u znanju i u svakoj revnosti, osim toga i u svojoj ljubavi prema nama, obilujte i u ovoj velikodušnosti!
8 Ne govorim kao da zapovijedam, nego da zalaganjem drugih iskušam vašu ljubav, je li istinita. 9 Jer znate milost Gospodina našega Isusa Krista: on je, premda je bio bogat, radi vas postao siromašan, da se vi obogatite njegovim siromaštvom. 10 Dajem savjet u tome jer vam je to na korist, vama koji ste od prošle godine to počeli ne samo planirati nego i provoditi. 11 Sada i dovršite to djelo: kao što spremno odlučiste, tako sada izvršite prema svojim sredstvima. 12 Jer ako je spremna volja, mila je po onome što ima, a ne po onome što nema.

Jer ako je spremna volja, mila je po onome što ima, a ne po onome što nema.

2 Korinćanima 8:12

MOJA je prijateljica željela okupiti svoju obitelj i prijatelje da u njezinu domu zajedno proslave Božić. Svi su se veselili okupljanju oko stola i željeli su joj pomoći da nahrani toliko mnogo ljudi. Neki su obećali donijeti kruh, drugi kolač, salatu ili prilog. Međutim, za jednu je gošću to predstavljalo veliki problem. Iako se radovala objedu s onima koje voli, nije imala novca da nešto kupi. Umjesto toga, domaćici je ponudila pospremiti kuću i pomoći joj pripremiti sve za dolazak brojnih gostiju.

Bila bi dobrodošla i da je došla praznih ruku. Umjesto toga odlučila je razmisliti što ima i što može ponuditi – svoje vrijeme i vještine – i radosna je srca to donijela na zajedničko okupljanje. Mislim da upravo o tome govori Pavao u 8. poglavlju Druge poslanice Korinćanima. Željeli su pomoći drugim kršćanima i pozvao ih je da to i učine. Pohvalio je njihovu želju i spremnost, rekavši kako njihova želja da daju čini svaki dar, bio velik ili malen, jeftin li skup, dobrodošlim i vrijednim (r. 12).

Često uspoređujemo svoje davanje s davanjima drugih, osobito kada zbog oskudice ne možemo dati onoliko raskošno koliko bismo željeli. Ali Bog drukčije gleda na naše davanje: On uživa u našoj spremnosti da dajemo što imamo.

– Kirsten Holmberg

Bog voli kada dajemo od srca – ono što imamo.