Stalni pomoćnik

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 14:15-26

15 Ako me ljubite, držite moje zapovijedi! 16 A ja ću moliti Oca i dat će vam drugoga Branitelja, da ostane s vama dovijeka: 17 Duha istine, kojega svijet ne može primiti, jer ga ne vidi niti ga poznaje; a vi ga poznajete jer ostaje kod vas i u vama će prebivati. 18 Ne ću vas ostaviti sirote, doći ću k vama. 19 Još malo i svijet me ne će više vidjeti. A vi me vidite jer ja živim, a i vi ćete živjeti. 20 U onaj dan spoznat ćete da sam ja u svojemu Ocu, i vi u meni, i ja u vama. 21 Tko ima moje zapovijedi i drži ih, on je onaj koji me ljubi. A onoga tko ljubi mene, ljubit će moj Otac, i ja ću ga ljubiti i očitovat ću mu sebe samoga.« 22 Tada ga upita Juda, ne onaj Iškariotski: »Gospodine, kako to da ćeš se očitovati nama, a ne svijetu?« 23 Isus mu odgovori: »Tko ljubi mene, držat će moju riječ, i moj Otac će ljubiti njega, i k njemu ćemo doći i u njega ćemo se nastaniti. 24 Tko ne ljubi mene, ne drži mojih riječi. A riječ koju ste čuli od mene nije moja, nego Oca koji me posla.
25 Ovo sam vam govorio dok sam bio s vama. 26 A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u ime moje, on će vas naučiti svemu i napominjat će vam sve što vam rekoh.

A Branitelj, Duh Sveti… napominjat će vam sve što vam rekoh…

Ivan 14:26

NAKON ozljede kralježnice Marty je ostao paraliziran, no odlučio je nastaviti školovanje. Njegova majka Judy pomogla mu je u tome. Bila je s njim na svim predavanjima, vodila bilješke i rješavala tehničke probleme. Čak mu je pomogla da dođe na podij i primi diplomu. Ono što je moglo biti nedostižno postalo je moguće uz dosljednu, praktičnu pomoć njegove majke.

Isus je znao da će Njegovi sljedbenici trebati takvu vrstu podrške kada ode sa zemlje. Govoreći im o tome rekao je da će dobiti novu vrstu veze s Bogom posredovanjem Duha Svetoga. Duh će biti njihov pomoćnik – učitelj i voditelj koji neće samo živjeti s njima nego će biti i u njima (r. r. 17, 26).

Isusovim će učenicima On davati unutarnju snagu od Boga, što će im pomoći podnijeti ono što ne bi mogli sami dok budu naviještali Radosnu vijest. U nevoljama, Duh će ih podsjećati na sve što im je Isus govorio (r. 26): Ne bojte se… Ljubite jedni druge… Ja sam uskrsnuće i život.

Jeste li suočeni s nečime što nadilazi vašu snagu i sposobnost? Možete računati na stalnu pomoć Duha Svetoga. Božji Duh koji radi u vama donijet će Mu slavu koju zaslužuje.

– Jennifer Benson Schuldt

Kad je u pitanju Božji svemogući Duh, nikad nemoj reći: »Ne mogu!« Oswald Chambers